Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Idag är jag och provkör BMW:s nya 4-serie Gran coupé – som lanseras i Sverige den 21 juni. Här är första intrycken.

4-serie Gran Coupé grustag

 

Jag kör bilen i trakterna kring Bilbao i Spanien och låt oss först kategorisera denna bil: Tänk att detta egentligen är en BMW 3-serie sedan – som man sedan gjort en 4-serie tvådörrars kupé av – och nu sätter dit två bakdörrar och en halvkombilucka. Och vips så har vi 4-serie Gran Coupé.

 

IMG_6389

 

Och tänk om det stannade där. Men BMW har ytterligare en bil i programmet som på papperet är märkligt lik denna bil: Och det är 3-serie GT – även den ungefär i samma storlek (4,82 meter jämfört med 4-serie Gran Coupé 4,64 meter i längd).

skarp bild

 

Enkelt sagt är 4-serie Gran Coupé 10 millimeter lägre än en 3-serie, har hårdare satta stötdämpare, sämre takhöjd i baksätet och karmlösa dörrar som ska föra tankarna till riktiga kupébilar. 80 procent av plattformen är densamma.

Tänk Passat CC (som numera bara heter CC) eller ännu hellre Audi A5 – som just har karmlösa dörrar, halvkombilucka och fyra dörrar.

Jag har kört bilen på vindlande bergsvägar och med den fyrcylindriga bensinmotorn 428i och BMW:s åttaväxlade automat. Och visst är den en trevlig upplevelse. Men har den ett existensberättigande?

Svaret är egentligen nja, den är trängre än en vanlig 3-serie, med 2-litesdieseln (som väntas bli normmotorn i Sverige blir den hela 42 500 kronor dyrare. När bilen lanseras börjar priserna på 358 900 kronor för en 420d Gran Coupé. Men visst, själva bilen är harmonisk i formerna och snygg. Den är snäppet mer distinkt att köra än en vanlig 3-serie – men ärligt talat: Det är inte mycket som skiljer.

Genon garaget

Vi hittade ett sandtag med gruskross utanför Bilbao – och en liten övergiven verkstad där vi stannade och plåtade. Magiskt.

gammal verkstad

 

Idag ska vi snart ut och köra en annan ny modell från BMW: X4 – som är en förkrympt X6 – alltså en suv med halvkombilucka. Återkommer om det.

 

 

Bilen introduceras i Sverige på midsommardagen den 21 juni

 

Om bloggen



Jonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg
Fler bloggar