Annons

Fotobloggen

Jennifer Dysell

Jennifer Dysell
Hinderjockeyn Niklas Lovén och hästen bjuder oss på ett leende

 

En sport med lersmockor, jockeystövlar och pimpade galopphästar. Med hjälp av en kamera, viodeokamera och hjälmkamera ville jag komma den nära.  Se bildspel här…

Den tuffaste sporten jag vet är steeplechase, kallas National hunt i England. Det är i stort sätt samma som galoppsporten i övrigt men man hoppar  även hinder på banan, oftast breda häckar över 1 meter i höjd som går från kant till kant eller djupa diken. Distansen är ca 4 kilometer.  Målet var att få uppleva ett sådant lopp ur en jockeys synvinkel, dvs montera en kamera på hjälmen. Årets tuffaste hinderlopp heter Grand National och hålls på naturreservatet Strömsholm, nära Västerås.  Där skulle det bli perfekt.

Jag vände mig till en av de svenska ryttarna i loppet nämligen  hinderjockeyn Niklas Lovén. Han har ridit det många gånger.

Han svarade först ja men ändra sig senare. ”Det är ju Grand National för sjutton”. Däremot bjöd han oss på detta fartfyllda lopp (utan hinder).  Se loppet här – ur jockey synvinkel

Niklas  upplevde kameran som  framtung, varför vi skippade den i Grand National den här gången. Loppet är enormt fysiskt krävande,  minsta lilla kan få  stora konsekvenser .

Här satt jag bakom ett hinder. Här ser man hur lätt det är att tappa balansen efter ett hinder, se hela bildsekvensen här….

Till slut

Följ med Niklas på hästenryggen  och  kom tvåa med SvD:s hjälmkamera.

YouTube Preview Image