Annons

Fotobloggen

Malin Bonde

Malin Bonde

Hallå där! Yvonne Åsell, fotograf på SvD, vars bilder på en svensk pluton i krigets Afghanistan kommer att ställas ut på Armémuseums stora utställning med start imorgon.
– Soldaterna i Afghanistan och vår medverkan därnere är alltid aktuellt på ett eller annat sätt. Bilden många har är att det är synd om soldaterna och att de blir utskickade, men faktum är att de väljer själva.
Vad ville du förmedla med dina bilder?
– Deras vanliga vardag. Vardagslivet som yrkessoldat. Det är ju ett nytt jobb i Sverige och en av våra nya yrkesgrupper i och med att man har lagt ned den allmänna värnplikten. Jag åkte ned till Afghanistan två gånger men det är lika mycket bilder från utbildningen hemma i Sverige.
Vilket är ditt starkaste minne från resorna?
– Inför varje uppdrag har soldaterna en fruktansvärd press på sig. Under det uppdraget jag var med på skulle vi ta oss ned till Darzab. Vägen hade varit avstängd under en längre tid för att den ansetts för farlig, och det kom in rapporter om förberedda eldstrider. Då tänkte jag backa ur ett tag, men sedan funderade jag på vad jag skulle få ångra mest.
Vilken var den svåraste utmaningen?
– Det är svårt att skildra något när man sitter fastspänd i bilen. Stressen som soldaterna känner är också svår att skildra för den syns ju inte utanpå, utan det är något man bara känner.
Vad har du fått för respons från styrkan?
– De tycker att reportaget var bra och att det kanske ökar förståelsen för andra här hemma.
TEXT: MIKAELA ÅKERMAN
Utställningen på Armémuseum med över 100 av Yvonne Åsells bilder pågår till den 31 augusti.