Annons

Fotobloggen

Malin Bonde

Malin Bonde

Det här telegramet kom just från TT:
ANRIKA KODAK ANSÖKER OM KONKURS
Eastman Kodak gjorde fotografi och amatörfilm folkligt och hjälpte oss att se de första bilderna från månen. Men övergången till den digitala fotomarknaden blev tuff.
Efter mer än ett sekel av ”Kodak moments” ansöker fotojätten om konkursskydd i USA.
Kodaks verksamhet i Norden, där ett 50-tal är anställda, påverkas dock inte.
– Ansökan om konkursskydd berör bara det amerikanska bolaget, inte Europa eller övriga världen, säger Kodak Nordics vd Kristina Swebilius till TT.
– Situationen här ser stabil ut för tillfället.
Fick varning
Men i USA har de senaste åren varit svåra för Kodak, som sagt upp 47 000 personer och stängt 13 fabriker sedan 2003. Bolaget har inte varit lönsamt sedan 2007 och tidigare i januari varnade New York-börsen för att Kodak riskerar att avnoteras om man inte kunde få upp kursen till över en dollar per aktie.
I ett pressmeddelande på torsdagen ställer bolagets styrelse och ledning sig bakom ansökan om konkursskydd. New York Times skriver att Kodak samtidigt säkrat ett lån på motsvarande 6,5 miljarder kronor från Citigroup samt att man ska fortsätta att sälja av närmare 1 100 patent rörande digitala bilder för att täta hålen i kassakistan.
”Vi ser fram emot att jobba med våra aktieägare för att skapa ett smalt bolag i världsklass när det gäller digitala bilder och nya material” sade vd Antonio Perez i pressmeddelandet.
Vann Oscars
Annat var det vid det förra sekelskiftet. Då hade uppfinnaren George Eastmans handhållna kamera Brownie funnits på marknaden i tolv år och blivit något av en institution. På det följde många decennier av vinstgivande verksamhet i takt med att fotoalbum fylldes med så kallade Kodak moments (Kodak-ögonblick), fotade med Instamatic-kameror och film från Kodak och framkallade i företagets labb. Därtill har närmare 80 Oscarsvinnande långfilmer fotats på Kodakfilm – och astronauten Neil Armstrong förevigade sina första steg på månen med en av Kodaks kameror.
(TT)