Annons

Fotobloggen

Malin Bonde

Malin Bonde

kamera

Adam Erlandsson har testat vinterns kameranyheter. Läs tester HÄR.

Staffan Löwstedt
Foto: Staffan Löwstedt

Foto: Staffan Löwstedt

HÄR kan du ta en virtuell vandring i det berömda 1920-talsbiblioteket i Stockholm. Börja i Stadsbibliotekets entré och gå in i nya rum genom att klicka på pilarna som dyker upp i bilden.

Malin Bonde

Lördag 14 mars är det dags för Årets Bild-galan på Fotografiska museet i Stockholm. Vi här på SvD:s bildredaktion är stolta över att våra fina medarbetare Malin Hoelstad, Magnus Hjalmarson Neideman och Yvonne Åsell tar emot varsitt pris. Grattis till er!

För en knapp vecka sedan publicerade Årets Bild en film med juryns diskussioner kring det omstridda beslutet att inte utse några pristagare i klassen Sportreportage. Juryn består av Ken Mainardis, Ditte Valente och Bibbi Johansson. Se filmen här.

Och i en film från World Press Photo kan man se jurymedlemmarna Marianne Lévy-Leblond,  Dan Chung, Hussain Currimbhoy, Barbara Davidson, Bob Sacha, Samuel Bollendorff, Louis-Richard Tremblay, Adnaan Wasey, och Sarah Wolozin berätta om sitt arbete under WWP. Titta här.

Joakim Ståhl

Idag tillkännagavs att flera av SvD:s fotografer prisas i den prestigefyllda fototävlingen Årets Bild:

Yvonne Åsell får tredje pris i klassen Vardagsliv Utland.
Malin Hoelstad får andra pris i Öppen klass.
Magnus Hjalmarson Neideman är nominerad till ett av de priser som tillkännages på den stora utdelningen den 14 mars i Stockholm.
Dessutom tar Jacob Zocherman, (frilans/kontinent) hem förstapriset i klassen Vardagsliv Utland med en bild från Sydsudan som publicerats i ett reportage Svenska Dagbladet.

Malin Hoelstad

Fotograf Malin Hoelstad 2015-01-07 Daniela Dahl
Fyra år efter svininfluensavaccineringen var antalet barn som får diagnosen narkolepsi flera hundra procent högre än innan. Men bara de som fick symptomen inom åtta månader efter vaccinationen har beviljats ersättning. Nu förlängs gränsen. Daniela Dahl är en av dem som blivit nekad. Läs mer här.

Se gärna också mina tv-reportage om Daniela Dahl här, här och här.

Joakim Ståhl

Perpignan. I september varje år samlas världens bildjournalister i den sydfranska staden Perpignan  för att  umgås, visa bilder och diskutera bildjournalistik under en vecka.

26 år efter starten är Visa pour l´ image en av väldens största festivaler för bildjournalistik. 3000 ackrediterade fotografer och ett 30-tal utställningar runt om i staden gör Perpignan till himmelriket för alla bildintresserade, varje kväll avslutas dessutom med ett 2 timmar långt bildspel på enorma utomhusskärmar.

 

Joakim Ståhl

Här är några av 2014-års höjdpunkter:

 

Sebastian Liste (NOOR för Times Magazine). Hans skildring av det beryktade fängelset Vista Hermosa i Venezuela är ett fantastiskt reportage om fängelset där internerna själva sköter säkerheten. Myndigheterna har gett upp och nu är det den starkaste gängledaren som styr inne i fängelse, med våld, droger och enorma övergrepp som följd –  polisen vaktar bara utanför.

 

Sebastian Liste/ NOOR

 

Mary F. Calvert (Zuma press). Har följt och skildrat de många våldtagna kvinnorna i den amerikanska armén, förra året uppskattas ca 26 000 övergrepp ha begåtts. Ett viktigt och starkt dokument som sällan syns i den dagliga rapporteringen. Många av kvinnorna lider av starka trauman och har svårt att få upprättelse i den extremt manliga värld som USA´s arme utgör.

 

Mary F. calvert/ Zuma press

Chris Hondros (Getty Images). Den 20 april 2011 dödades han i Libyen och delar av hans livsverk ställs nu ut på Hotel Pams.  Det är absolut en av festivalens starkaste utställningar. Chris Hondros bevakade konflikter världen över under många år och hans bilder är otroligt omskakande och etsar sig verkligen fast i minnet.

Ytterligare en utställning med en dödad kollega är den med Anja Niedringshaus (AP) som sköts till döds av en afghansk polisman den 4:e april 2014.

 

Foto: Staffan Löwstedt

William Daniels (Panos Pictures). Han har inte mindre än två utställningar i år. Den ena handlar om den blodiga konflikten i Central Afrikanska Republiken och den andra om det ”glömda tåget” i det isolerade östra Ryssland. En finstämd skildring av det sjukhuståg som trafikerar den 400 mil långa sträckan och som för många av de boende i avlägsna byar är enda kontakten med ”modern” sjukvård.

 

William Daniels/ Panos Pictures

Nordvietnam. En av kvällsvisningarna avslutades med att de fyra nordvietnamesiska fotografer som ställer ut sina verk från kriget ”från andra sidan” dök upp på scen. I utställningen visas de bilder som de tog för den nordvietnamesiska sidan under kriget för 40 år sedan. Något vi i västvärlden inte fått se tidigare.

Doan Cong Tinh

Joakim Ståhl

olle

SvD:s fotoredaktion är på plats i Almedalen. Följ gärna våra sändningar på Svd.se. Nedan följer ett axplock.
Intervju med socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson.
Intervju med finansmarknadsminister Peter Norman.
Intervju med SvD:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.
Intervju med Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.
Intervju med Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Malin Hoelstad

Kolkata mars 2014
Idag är mitt reportage om Sarfaraj i tidningen. På webben finns också en film om när Sujoy, 6 år, får sin operation. Klicka här för att titta på den.

Malin Hoelstad

Gripsholmsskolan37
Maria Sundén och jag har börjat vår skolresa. Vi är på jakt efter goda exempel i Sveriges skolor. Idag har vi hälsat på i Gripsholmsskolan som satsar mycket på idrott. Här är det Jack och Erik i åk 1 som har orientering. Det är väldigt roligt att få göra positiva reportage om skolan som omväxling. Ni kan läsa mer om Gripsholmsskolan nästa vecka på svd.se.

Magnus Hjalmarson Neideman

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 14.54.43

 

Stora Ensos dotterbolag Veracel är en av de största landägarna i Brasilien. Men där skogsplanteringar växer fram gror också konflikter med lokalsamhällen. SvD Näringsliv har besökt sex byar som alla målar upp Stora Enso som sin fiende. Klicka på respektive by på kartan för att möta invånarna.