Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

szf47071

Foto: Markus Schreiber

Har du snabba humörsvängningar? Det kan bero på att du är född på sommaren.

Om du är född på vintern ökar sannolikheten för att du ska bli deprimerad, medan däremot hösten bara tycks orsaka en viss irritation.

Ungerska forskare har upptäckt en koppling mellan tiden för födelsen och typen av temperament. De studerade 400 personer och matchade deras personligheter mot vilken tid på året de var födda. Slutsatsen har presenterats på en stor forskningskonferens i Berlin.

Sannolikheten för att ha ett visst temperament var i flera fall kopplat till årstiden vid födseln. På samma sätt dominerade olika sorters personslighetsstörningar – en slags förlängningar av dessa temperament –  under skilda årstider. Det går däremot inte att säga att någon årstid var särskilt fördelaktig.

Några exempel:

• En labil personlighet (cyclotymi) som kännetecknas av plötsliga kast mellan sorgsenhet och upprymdhet var mycket vanligare bland personer födda på sommaren än bland dem födda på vinter.

• Hypertymi, en personlighet präglad av överdriven glättighet, pratsamhet och brist på självkritik – en sorts lindrig mani som inte räknas som störning – var vanligast bland vår- och sommarbarn.

• De som var födda på vintern var signifikant mindre lättirriterade än barn födda alla andra årstider.

• Barn födda på hösten drabbades inte alls lika ofta av depression som personer födda på vintern.

Det är sedan tidigare känt inom psykologin att olika årstider påverkar risken för olika sjukdomar, psykiska sjukdomar inräknat. Denna observation har genom århundraden lagt grund till olika typer av folktro och exempelvis astrologi.

Tidigare studier har visat att tidpunkten för födelsen kan påverka förekomsten av signalämnen som dopamin och serotonin. Det här är dock första gången forskare undersökt om detta förhållande även kan få mer långtgående påverkan på personligheten.

”Vi kan i nuläget inte säga någonting om mekanismen bakom detta. Vad vi nu undersöker är om det finns genetiska markörer kopplade till årstider”, förklarar Xenia Gonda som är assisterande professor vid Semmelweissuniversitetet i Budapest.

”Även om både arv och miljö bidrar till en människas temperament så vet vi nu att tidpunkten för födelsen också spelar in. Och tendensen till hypertymi bland sommarbarn är spännande”, kommenterar professor Eduard Vieta vid den europeiska organisationen för neurofarmakologi.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart