Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

szb8e2f3

Sluta rök – och du undviker en av fem hjärtinfarkter. Lägg till motion – och två av fem kan strykas.

En ny studie från Karolinska Institutet visar att en livsstil som kombinerar hälsosam vikt och kosthållning, regelbunden motion, måttligt alkoholintag och icke-rökning skulle kunna förebygga fyra av fem hjärtinfarkter hos män.

– Det är egentligen inte så komplicerat. De flesta hjärtinfarkter skulle kunna undvikas ganska enkelt genom hälsosamma levnadsvanor, säger Agneta Åkesson, nutritionsforskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett studien.

I studien ingick 20 721 friska svenska män i åldrarna 45 till 79 år som följdes under en 11-årsperiod. Lägst risk för hjärtinfarkt fanns hos de män som:

• inte rökte;

• motionerade: promenerade eller cyklade minst 40 minuter om dagen och tränade lite hårdare minst en timme i veckan;

• hade ett bukomfång under 95 centimeter;

• drack måttliga mängder alkohol;

• åt en hälsosam kost med frukt, grönsaker, rotsaker, nötter, magra mjölkprodukter, fullkorn och fisk.

Forskarna kunde också se en tydlig riskminskning för var och en av de hälsosamma livsstilsfaktorerna som deltagarna omfattade.

– Lite är bättre än ingenting. Det var en tydligt minskad risk bara av att göra en eller två av dessa saker. Om männen i studien levde enligt alla fem så kan fyra av fem hjärtinfarkter undvikas, säger Agneta Åkesson.

Den aktuella studien gjordes på män, men en tidigare studie som Agneta Åkesson gjort var inriktad på kvinnor och kom till samma resultat.

– Insjuknande och död i hjärtsjukdomar har minskat jättemycket i Sverige de senaste decennierna. Det här visar att det fortfarande går att förbättra ytterligare mycket mer, säger Agneta Åkesson.

Syftet har inte varit att rangordna riskfaktorerna men det står ändå klart att rökning hamnar på första plats. Ju tidigare i livet man lägger om till en hälsosam livsstil desto bättre, och det gäller även rökning. Men forskarna betonar också att stora hälsovinster kan uppnås även av ändrad livsstil senare i livet.

I likhet med många andra hjärtstudier visar även denna att ett måttligt alkoholintag tycks ha en gynnsam effekt – på hjärtat.

– Man ska ha klart för sig att alkohol är en av de ledande orsakerna till förtida död på global nivå. Det ökar risken för cancersjukdomar och till det kommer depression, våld, trafikolyckor. Listan kan göras lång. Men just när det handlar om hjärtsjukdomar minskar risken, men då ska man hålla en måttlig konsumtion. Jag skulle dock aldrig rekommendera någon som inte dricker alkohol att börja göra det av hälsoskäl, säger Agneta Åkesson.

Så minskar du risken för hjärtinfarkt:

Gör 1 sak: äta hälsosamt – minskar risken med 26 procent.

Gör 2 saker: äta hälsosamt + låg alkoholkonsumtion – minskar risken med 35 procent.

Gör 3 saker: äta hälsosamt + låg alkoholkonsumtion + ingen rökning – minskar risken med 64 procent.

Gör 4 saker: äta hälsosamt + låg alkoholkonsumtion + ingen rökning + motionera – minskar risken med 76 procent.

Gör 5 saker: äta hälsosamt + låg alkoholkonsumtion + ingen rökning + motionera + max 95 centimeter i bukmått – minskar risken med 86 procent.

 

Källa: Journal of the american college of cardiology

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar