Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Alzheimers Research

Det som är bra för ditt hjärta är också bra för din hjärna.

Bevisen är nu övertygande för att demenssjukdomar kan förebyggas genom minskad rökning och andra åtgärder som motverkar högt blodtryck och diabetes. Det beskedet lämnar den internationella alzheimerorganisationen – Alzheimer disease international –  i sin årsrapport som baseras på en stor genomgång av den senaste forskningen.

Rapporten har offentliggjorts lagom inför den internationella alzheimerdagen på söndag och budskapet är att demenssjukdomar måste bli en naturlig del i ett förebyggande folkhälsoarbete på samma sätt som andra stora folksjukdomar. Risken för demens bör dessutom få samma fokus som andra sjukdomar i antirökkampanjer.

Enligt rapporten lider nu  44 miljoner människor av demens, en siffra som väntas bli dubblad till 2030 och trefaldigad till 2050. Men det finns även ljuspunkter, som att risken går att påverka, även relativt sent i livet. Rapporten betonar dock att det  inte finns garantier för att en ändrad livsstil kan förebygga demens hos varje enskild individ.

Medan rökning är den enskilt viktigaste riskfaktorn för demens är risken för exrökare som är över 65 år i princip lika stor som för den som aldrig har rökt.

Diabetes kan öka risken för demens med 50 procent, och det finns enligt rapporten också ett tydligt samband mellan demenssjukdomar och fetma och låg fysisk aktivitet.

Rapporten påminner också om tidigare forskning som övertygande visat att utbildning och andra aktiviteter som gör att hjärnan får jobba i ungdomen och medelåldern minskar och skjuter upp symtomen om demens uppstår senare i livet.

– Även om ålder och gener är en del av bilden kan vi minimera risken för att utveckla demens genom att sluta röka, äta mer hälsosamt, motionera, utbilda oss och på andra sätt utmana våra hjärnor så att de håller sig aktiva. Människor som redan har demens, eller tecken på det, kan också göra detta och det kan hjälpa dem att bromsa sjukdomen, kommenterar Graham Stokes, professor och verksam vid ett av världens största vårdföretag, Bupa, som bland annat ansvarar för 24 000 patienter runt om i världen som lider av demenssjukdomar.

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart