Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

 

 

Larry Page

Förr var det bara gud som kunde utlova evigt liv. Nu vill Google inte vara sämre. Sin vana trogen siktar sökjätten utanför ramarna och har inlett jakten på ungdomens källa.

I en enorm forskningssatsning går Google tillsammans med det Chicago-baserade läkemedelsbolaget AbbVie in med 1,5 miljarder dollar – cirka 10,5 miljarder kronor – med det uttalade målet att bromsa själva åldrandet.

På så vis hoppas Google i ett enda slag kunna skjuta upp sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar, parkinson, alzheimer och vaskulär demens. Sjukdomar som idag behandlas var och en för sig med skiftande framgång.

Fördelningen av miljarderna sker under ledning av forskningsbolaget Calico som Google bildade förra året med Apple-ordföranden och förre Genentech-chefen Arthur Levinson vid rodret. Bolaget Genentech är en pionjär inom DNA-teknologi som de senaste 20 åren svarat för en rad avgörande genombrott. Senast 2013 korades bolaget till årets mest innovativa företag av tidskriften The Economist.

Calico har därefter värvat en rad världsledande experter på åldrandets biologi. Flera av dessa har varit nyckelpersoner på just Genentech, däribland Hal Barron som närmast varit vice VD i läkemedelsbolaget Hoffman-La Roche och ansvarat för all utveckling inom Genentech.

Bland de tungviktare som knutits till Calico märks även Cynthia Kenyon vid University of California San Francisco som för 20 år sedan var först med att i sitt labb förlänga den maximala livslängden på rundmaskar genom att slå av och på en enskild gen. Hennes banbrytande forskning har sedan dess fått många efterföljare och idag finns en allt mer förfinad kunskap om biologiska mekanismer som styr åldrandet och möjliga vägar att påverka dessa.

Det senaste halvåret har det varit tyst från Calico:s högkvarter men ett första livstecken kom i slutet av sommaren då bolaget satte upp en hemsida. Där förklaras att:

”Calico är ett forsknings- och utvecklingsbolag vars uppdrag är att utnyttja avancerad teknologi för att öka vår förståelse av den biologi som styr livslängden. Vi kommer att använda den kunskapen för att utforma behandlingar som gör det möjligt för människor att leva längre och friskare liv. Genomförandet av detta uppdrag kommer att kräva en aldrig tidigare skådad tvärvetenskaplig ansträngning och långvarigt fokus, för vilket finansiering redan är på plats.”

Bolaget är för övrigt uppkallat efter Calico-hummern. Det är världens största hummer, känd för att aldrig sluta växa. Den har också en stadigt ökande fertilitet och anses av vissa forskare sakna naturligt åldrande.

Tanken är att Calico ska fokusera på grundforskning kring åldrandets biologiska mekanismer medan AbbVie gör vad de är bäst på, nämligen att ta läkemedel sista biten till marknaden. AbbVie har bland annat utvecklat det antiinflammatoriska Humira som är världens mest sålda läkemedel.

– Samarbetet demonstrerar vår beslutsamhet att utforska nya fält inom medicinen och innovativa angreppssätt för att upptäcka och utveckla nya läkemedel som förstärker vår redan robusta pipeline. Potentialen för att förbättra människors liv med nya behandlingsformer är enorma, säger AbbVie-höjdaren Richard Gonzalez till Chicago Tribune.

Calico presenterades första gången av Google-grundaren Larry Page i ett inlägg på Google+. Bolaget är ett exempel på Googles inställning att stora framgångar uppnås genom att tänka stort och utanför ramarna: att sikta mot månen, eller i det här fallet: att bromsa åldrandet.

Även om satsningen är den hittills största för att ta kommandot över det mänskliga åldrandet är det långt ifrån första gången IT-miljardärer lockats av utmaningen.

Sergey Brin som grundade Google med Larry Page har till exempel satsat en halv miljard på forskning kring Parkinson, en sjukdom som hans mor lider av och som han själv bär genetiska riskanlag att drabbas av.

Oracle-grundaren Larry Ellison hör också till dem som satsat pengar, som stöd för bland annat Cynthia Kenyon och Harvardprofessorn David Sinclair som forskar kring ämnet resveratrol, känt bland annat från rödvin.

Paypal-grundaren och tidige Facebook-investeraren Peter Thiel ger stöd till bland annat Aubrey de Greys SENS-stiftelse och forskaren Ray Kurzweil.

Intervjuad av den amerikanska futuristen Sonia Arrison säger Peter Thiel: ”Den stora olösta uppgiften för vårt moderna samhälle är att förvandla döden från ett av livets faktum, till ett problem som blir löst – ett problem till vars lösning jag hoppas bidra på alla sätt jag kan.”

En av Microsofts grundare Paul Allen har istället valt att satsa stort på hjärnforskning i ett projekt vars mål är att med helt öppna data skapa en genetisk karta över människohjärnan. Tanken är att hjärnans åldrande sannolikt är den besvärligaste flaskhalsen som måste passeras för att människan ska kunna uppnå avsevärt längre liv.

Avslutningsvis bör även nämnas Craig Venter som med sitt företag Celera år 2000 var först med att kartlägga människans gener. Tio år senare skapade han den första syntetiska DNA-molekylen, alltså det första konstgjorda livet. Hans nya projekt är ett bolag som heter Human longevity och vars mål följer den senaste trenden: att bromsa åldrandet.

– Din ålder är den största riskfaktorn för nästan alla sjukdomar, sa Craig Venter nyligen till New York Times.

Störst investerare i Craig Venters bolag är däremot ingen IT-guru utan T.K. Lim som är mångmiljardär och ägare till ett stort spelkonglomerat i Malaysia.

Lite gambling är det nog trots allt för den som vill söka rätt på ungdomens källa.

 

Foto: Seth Wenig

 

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart