Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

 

konserver

Den holländska folkhälsomyndigheten RIVM förklarar i en rapport om plastkemikalien bisfenol att det idag är oklart om de nivåer som människor utsätts för är skadliga. Myndigheten är ansedd och brukar ofta anlitas som expertmyndighet av EU.

RIVM förklarar i rapporten att kunskaperna om de hormonella riskerna med bisfenol utvecklas snabbt och att förebyggande åtgärder redan vidtagits inom EU. Bland annat nämns att EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA nyligen beslutat att sänka det tolerabla dagliga intaget från 50 mikrogram per kilo kroppsvikt till 5 mikrogram.

Enligt rapporten ger frågan skäl till oro men det betonas också att det än så länge saknas entydiga vetenskapliga bevis för att låga doser bisfenol kan ge hormonstörande effekter på människor. RIVM menar att den kunskap som fanns tillgänglig den 20 mars tydde på att bisfenol inte utgör en risk för de flesta konsumentgrupper, men att det samtidigt fanns studier som väckte oro för effekter på känsliga grupper som barn och spädbarn.

I mars föreslog den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA:s expertgrupp att riskklassificeringen för bisfenol skulle höjas från klass 2 (misstänkt reproduktionsstörande på människor) till klass 1 b (förmodat reproduktionsstörande på människor). Förslaget som lagts fram av Frankrike antogs enhälligt men ändringen måste bekräftas inom REACH-systemet innan den träder i kraft.

Under tiden pågår en utvärdering av bisfenol i flera medlemsstater och EFSA gör en egen riskbedömning där det första utkastet skulle ha lämnats i maj, men har skjutits upp och nu väntas bli klart först i november.

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier och förekommer bland annat i lacken på insidan av konservburkar och i kassakvitton. Användningen i nappflaskor förbjöds i EU 2011 och sedan 2013 finns även ett svenskt förbud mot användning i matförpackningar riktade till barn under 3 år.

 

Mer läsning:

Skyhöga halter av bisfenol efter SvD:s konservdiet

Miljöministern vill fasa ut bisfenol

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar