Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

bantning

De väljare som sympatiserar med Feministiskt initiativ och Folkpartiet är de som oftast försöker följa någon diet, visar en enkät gjord av Livsmedelsföretagen som frågat 1128 personer. Hela 64 procent av FI-väljarna och 39 procent av folkpartisterna följer eller försöker följa en diet.

Minst benägna att följa en diet (23 procent) är de som sympatiserar med socialdemokraterna.

Populärast är fortfarande 5:2-dieten som 11 procent av samtliga tillfrågade försöker följa. Det är också den klart mest populära dieten bland höginkomsttagare.

Faktum är att man i enkätsvaren kan spåra en tendens till att synen på dieter är en blockskiljande fråga. 5:2, LCHF och GI-dieter tycks till exempel ha större dragningskraft på allianspartiernas sympatisörer än på de rödgröna.

När det gäller vegetarisk och vegankost uppstår däremot en tydlig splittring inom båda blocken. Medan mer än var tionde MP-väljare och var sjunde vänsterpartist är vegan eller vegetarian är det 0 procent av socialdemokraterna som svarat i enkäten som försöker följa dessa dieter.

Bara ett annat parti har så få vegetarianer och det är moderaterna. Bland folkpartister, kristdemorkater och centerpartister finns det däremot en hel del vegetarianer, visar Livsmedelsföretagens enkät.

 

Foto: Linda Forsell

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar