Henrik Ennart
”Ät upp dina grönsaker, de är bra för dig!” Hur ofta har inte jag och andra föräldrar riktat den uppmaningen till våra ungar, med tvivelaktigt resultat.
Nu har en grupp amerikanska forskare vid Kellogg school of management vid Northwestern university upptäckt att denna vanliga föräldrastrategi är helt missriktad. Barnen lär sig tvärtom att undvika det som är hälsosamt och förknippar det med dålig smak. Artikeln publiceras i Journal of consumer research.
”Föräldrar som kämpar för att få sina barn att äta mer hälsosam mat verkar vara mer framgångsrika om de bara serverar maten utan att säga något om den, eller, om det är trovärdigt, talar om hur gott den smakar”, skriver forskarna.
Barn i förskoleåldern tycks helt enkelt inte ha förmåga att inse att mat kan vara både hälsosam och god på samma gång. Om maten presenteras som hälsosam blir slutsatsen att den garanterat smakar illa.
För att testa idén genomfördes fem försök på barn som var tre till fem år gamla. Vid alla försök fick barnen läsa en bilderbok med en berättelse om en flicka som fick ett mellanmål med hälsokex eller morötter. Beroende på upplägget fick barnen i några fall veta att detta gav fördelar som att flickan lärde sig räkna, växte eller blev stark.
I andra versioner av berättelsen fick barnen istället läsa att flickan bara åt sina morötter och sedan sprang ut och lekte. I en av berättelserna tyckte flickan att kexen var jättegoda.
Därefter fick barnen äta samma mellanmål som serverats i boken. Resultatet: de barn som fått veta att det var hälsosamt åt mindre morötter och kex.
Forskarna menar att såväl föräldrar som producenter och exempelvis personal i skolmatsalar som vill påverka barns matvanor i positiv riktning har mycket att vinna på att hellre fokusera på hur god maten är, än på att tjata om att den är hälsosam.
Eller att helt enkelt bara ställa fram tallrikarna och i tysthet hoppas på det bästa…
Foto: Anders Wiklund