Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

SWEDEN NOBEL MEDICINE

Kan fetmaepidemin åtminstone till en del vara orsakad av bakterier? Vissa tycker säkert att förklaringen verkar långsökt men en ny forskningsgenomgång som vägt samman data från 49 studier i 13 länder visar på ett statistiskt signifikant samband mellan låga halter av magsårsbakterien helicobacter pylori i tarmarna och övervikt mätt som body mass index – BMI.

Skulle sambandet bekräftas är det inte första gången helicobacter-bakterien överraskar. Den artbestämdes först 1989 och Robin Warren och Barry Marshall belönades några år senare med Nobelpriset för upptäckten att magsår faktiskt till nästan allas förvåning ofta orsakas av bakterier.

Helicobacter är en av världens vanligaste tarmbakterier och enligt vissa uppskattningar bär hälften av jordens befolkning på den, medan ungefär 20 procent upplever symtom.

Idén att helicobacter även skulle kunna kopplas till fetma kom upp redan för mer än tio år sedan då studier visade att personer som behandlats med antibiotika mot just helicobacter pylori ofta gick upp i vikt. Misstanken riktades först mot en effekt på hormonet grehlin som styr aptiten. Halterna av grehlin – och därmed även suget efter att stoppa något gott i munnen – ökar nämligen då helicobacter slås ut av exempelvis antibiotika. Senare studier har dock tonat ned den effekten då man insåg att grehlin ganska snabbt hittar tillbaka till sin ursprungliga balans.

Det hindrar inte att det finns en tydlig samvariation: ju mindre helicobacter i magen, desto större risk för övervikt och fetma. Korrelationen som uppmättes i den nya studien var 0,29 vilket inte är ett absolut samband men bara aningen svagare än chansen att en längre person ska väga mer än en som är kortare.

Så handlar det om ett val mellan pest och kolera, eller alltså i det här fallet mellan magsår och fetma. Nej, knappast. En trolig tolkning är att helicobacter inte är den verkliga orsaken till fetma utan en markör för en sprudlande flora av tarmbakterier som bidrar till en sund ämnesomsättning. När helicobacter slås ut av läkemedel går många andra snälla bakterier samma öde till mötes, lyder den hypotesen. Det kan också finnas andra förklaringar som att dagens fiberfattigga mat överhuvud taget inte gynnar tillväxt av av en varierad bakterieflora. Trendmässigt har man i alla fall över hela världen sett en minskad förekomst av helicobacter.

Så vilken slutsats kan vi dra av detta? Jo, att sista ordet inte är sagt och att den bakterieflora vi bär i mage och tarmar fortfarande ruvar på många hemligheter som berör vår hälsa.

Foto: Scanpix

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar