Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Fauja Singh

Foto: Darryl Dyck

Det är förstås ingen större hemlighet att maratonlöpare med stigande ålder brukar få allt sämre tider över de 42 195 meter långa loppen. Men sambandet ser faktiskt inte så sprikrakt negativt ut som forskarna hittills tycker sig haft anledning att tro.

En ny spansk studie från Camilo José Cela universitetet i Madrid visar att ålderns inverkan på långdistanslöparnas tider kan beskrivas som ett u-format samband där 55-60-årig män i snitt når samma tider på maratonlopp som 18-åringar.

Så vilken är den bästa åldern för att springa maraton? Svaret fick forskarna fram efter att ha analyserat data om 45103 löpare i åldern 18 till 75 år som deltagit i New York maraton åren 2010 och 2011 är. Ur detta tog de fram tiderna för de tio bästa löparna i varje ålder.

• Män når sina bästa tider som 27-åringar: 2 timmar 29 minuter

• Kvinnor når sina bästa tider lite senare, vid 29: 2 timmar 49 minuter

För den som siktar på att tävla på elitnivå är det alltså tydligt att karriärens höjdpunkt bör planeras till åren strax före 30.

Resultaten som presenteras i tidskriften Age visar att före denna guldålder var sluttiden 4 procent sämre för varje år. Efter den fysiologiska skördetiden försämrades sedan tiderna med i snitt 2,5 procent per år.

Slutsatsen är att en 55-60-åring av både könen springer maratonlopp i genomsnitt på samma tid som 18-åringar.

En genomsnittlig löpare behåller därmed sin kapacitet med ganska små tidstapp fram till 55-60-årsåldern, men därefter börjar åldern tydligare ta ut sin tribut. Här märks dock se en viss könsskillnad. Fram till 55 års åldern var tidsskillnaden mellan kvinnor och män som sprang maratonlopp i snitt 20 procent, men vid 70 års ålder hade den skillnaden ökat till 40 procent.

En närmare titt på denna den äldsta åldersgruppen visar dock på en stor spridning där många löpare fortfarande håller extremt hög nivå. Faktum är att dagens bästa 70-åringar springer på snabbare tider än den förste olympiske guldmedaljören i maraton: Spyridon Louis som sprang på 2:58:50

PS. Det första olympiska maratonloppet hölls i Athen 1896. Det var lite kortare än dagens och mätte 40 kilometer.

PS 2. 103-årige Fauja Singh, på bilden, innehar världsrekordet i maraton för 90-plussare med en tid på 5 timmar och 40 minuter uppnådd 2003 i Toronto Waterfront marathon, ett lopp han även fullföljt som 100-åring.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart