Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

sxf3b7a7

Foto: Leif R Jansson

Två rejäla mål mat är bättre än sex mindre mål mat utspridda över dagen. I alla fall för människor som lider av diabetes typ-2.

En ny studie i tidskriften Diabetologia kastar in nytt bränsle i debatten om när och hur många gånger per dag vi mår bäst av att äta. Svaret enligt den här studien är: en stadig frukost följd av en rejäl, lite sen, lunch.

I ganska många år har det dominerande budskapet från kostrådgivare varit att vi mår bäst av att komplettera de tre huvudmålen med mindre mellanmål, gärna i form av frukt. Förra året utmanades den bilden av förespråkare av 5:2-dieten som menade att det naturliga för människan snarare är att äta aningen oregelbundet med längre uppehåll mellan måltiderna.

Nu blandar sig en grupp tjeckiska forskare i diskussionen med en studie där de noga följt 54 patienter med typ-2 diabetes. Dessa fick äta en kalorireducerad diet som antingen serverades utspridd över sex måltider eller vid bara två.

De som åt två mål åt en frukost mellan kl 06.00 och 10.00. Sedan följde en lunch mellan kl 12.00 och 16.00 Den andra gruppen åt frukost, lunch och middag med tre mindre mellanmål. Förutom tidpunkterna var dieterna identiska.

Båda grupperna fick bättre provresultat men de som bara åt två rejäla mål mat om dagen fick genomgående bäst värden. De gick ner mest i vikt och fick bättre balans på blodsocker och blodfetter än de som istället åt sex mål om dagen.

Forskarna betonar att det är för tidigt att gå ut med några allmänna rekommendationer innan resultaten bekräftas i större studier. Det saknas dessutom studier som visar hur friska personer påverkas. Forskarna menar ändå att frukost/lunch-dieten tycks ha mycket intressanta fördelar för patienter med typ-2 diabetes, som ju kännetecknas av insulinresistens och särskild känslighet för svängningar i blodsockret.

”Nya behandlingsstrategier behöver väga in, inte bara innehållet av energi och mikronäringsämnen, utan också frekvensen och tidpunkten för måltiderna”, skriver de.

En reflektion är att det här sättet att koncentrera ätandet till ett fåtal större mål om dagen stämmer bra med människors matvanor i äldre kulturer. Huvudmålet var då inte sällan en brunch vid 10-tiden (efter några timmars arbete) och en rejäl middag efter arbetet vid 16-tiden.

Idag utmanas sådan matvanor när mat och godsaker finns lättåtkomligt överallt.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart