Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

armhåla

Foto: Claudio Bresciani

Jo, det var som man kunde ana, men nu tycks det vara bevisat. Människokroppen sänder ut kemiska signaler som undermedvetet attraherar det motsatta könet men som också fungerar olika beroende på sexuell läggning.

Det är den aktiva substansen i steroider – de kallas androstadienon hos män och estratetraenol hos kvinnor – som fångas upp av våra näsor och förstärker intrycket av det motsatta könet hos heterosexuella.

För homosexuella var påverkan omvänd så att exempelvis homosexuella män lockades av manlig doft men inte av kvinnors. På motsvarande sätt reagerade homosexuella kvinnor på kvinnlig doft men inte på manlig.

Det är forskare vid den kinesiska vetenskapsakademin som rapporterat om genombrottet i tidskriften Current Biology. I djurvärden är det vanligt med doftämnen som påverkar andras beteenden – så kallade feromon – och även hos människor har man tidigare upptäckt att doftsignaler kan påverka beteendet på olika sätt. Men det här ska enligt forskarna vara första gången som användningen av specifika och distinkt åtskilda sexuella feromon som är tydligt avsedda för det motsatta könet kunnat påvisas hos människor.

”Våra resultat visar att näsan kan vädra det andra könet via kroppsutsöndringar även då vårt medvetande inte tror att vi känner lukten av något”, säger studiens huvudförfattare Wen Zhou i en kommentar.

Tidigare studier har visat att det manliga androstadienon förekommer i bland annat sperma och i armhålor och att ämnet kan få kvinnor på gott humör. Det feminina estratetraenol har påvisats i kvinnlig urin och har en liknande uppiggande inverkan på män. Däremot har det varit oklart om effekten verkligen hade en sexuell innebörd.

I den nya studien fick ett antal försökspersoner studera dataanimerade bilder av mänskliga rörelser, där kropparna ersatts av 15 ljuspunkter som representerar 12 större kroppsdelar. Genom att omväxlande puffa ut mansdoft och kvinnodoft – som alltså inte gick att uppfatta medvetet – kunde forskarna på ett systematiskt sätt påverka försökspersonernas uppfattning av om rörelserna var feminina eller maskulina.

I de allra knepigaste fallen där rörelserna var extremt tvetydiga kunde doftsignalerna ändra uppfattningen om kön med åtta procent, vilket forskarna själva menar är en väldigt tydlig inverkan.

Slutsatsen av studien är alltså att vi tycks använda dessa doftsignaler för att nosa oss fram till det motsatta könet, beroende på läggning. Men också att dessa signaler undermedvetet kopplas till våra synintryck och påverkar hur dessa bilder tolkas i våra hjärnor. Det senare var enligt forskarna helt oväntat.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart