Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Rainforest view at Maxell Hill, west Malaysia

Foto: Filip Verbelen

Palmolja förknippas mer än något annat med skövlade regnskogar och torrmarker, bortträngda orangutanger och utrotningshotade tigrar. Men konsumenternas kritik tycks nu ge resultat och en rad företag har tagit betydande steg mot en uthållig produktion av palmolja. De som halkar efter kan få betala dyrt, enligt en färsk marknadsanalys från Euromonitor.

Inför den massiva kritiken har livsmedelsföretag runt om i världen de senaste månaderna ägnat sig åt strömhopp från tidigare låsta positioner. De övertrumfar varandra med löften om att bara använda palmolja som är tillverkad på ett sätt som är uthålligt för klimat och miljö och med bra förhållanden för plantagearbetare.

Det är en snabb scenförändring. I Sverige hyllar miljöorganisationen Greenpeace arvfiender som Nestlé, Orkla och nu senast den tidigare eftersläntraren Cloetta för att till och med gå längre i sina utfästelser än certifieringsorganen Roundtable of sustainable palmoil och Green palm.

Orangutan sanctuary Wanariset Samboja, threatened by forest fires, IndonesiaRSPO och Green palm har kritiserats för att bara spåra oljan tillbaka till kvarnen, men inte hela vägen till plantagen. Arla, Coop och Axfood hör till den majoritet av företag som fortfarande förlitar sig på dessa organ.

I Usa gratulerar samtidigt en annan organisation som länge kampanjat mot palmolja – Union of concerned scientists – matjättar som General Mills, Unilever, Kellogs och Mondelez för sina utfästelser.

Bland företag som gjort mindre märks Pepsi, Kraft, ConAgra och fram till för två veckor sedan Procter & Gamble och Colgate-Palmolive innan även dessa ansåg det bäst att hoppa på det uthålliga palmoljetåget.

I Sverige riktar miljörörelsen sina blickar inte minst mot den dominerande leverantören Aarhus-Karlshamn som behärskar halva den nordiska marknaden. Företaget har inlett ett arbete men har ännu inte antagit någon policy för spårbarhet ända till plantagen.

Foto: Steve Morgan

Produktionen av palmolja har ökat enormt de senaste decennierna och idag är palm- och sojaolja helt dominerande med var sin tredjedel av världsmarknaden för vegetabiliska oljor. Palmolja finns ofta i kakor och choklad men även i tusentals andra produkter i matbutikerna, som frukostflingor, margarin, bröd och färdigmat.

Orsakerna till ökningen är två. Den ena är att palmolja innehåller nästan 50 procent mättat fett. När vanligt smör kritiserats av myndigheterna av hälsoskäl blev palmolja ett vegetabiliskt alternativ med liknande egenskaper, däribland lång hållbarhetstid – ett grundläggande krav för den mesta industrimaten.

Det andra skälet är att palmolja är billigt. Avkastningen per hektar är betydligt högre än alternativ som raps- och solrosolja och enligt en rapport från analysföretaget Euromonitor skulle behovet av odlingsarealer bli mycket större om palmolja helt ersattes med exempelvis raps- och solrosolja.

När folkrika länder som Kina och Indien snabbt ökar sin efterfrågan på matolja planerar nu Indonesien, den ledande producenten av palmolja, att kraftigt öka produktionen. Sköts det inte bra kommer striden kring palmolja att bli ännu mer inflammerad.

Euromonitors analys är att det inte kommer att bli något stort skifte bort från palmolja, för det finns inga alternativ. Då återstår endast för bolagen att snabbt möta kritiken från konsumenterna genom att satsa på uthållig och spårbar produktion.

Om bara 1 procent av Kellogs kunder skulle sluta köpa deras produkter så skulle företagets försäljning falla med 200 miljoner dollar, påpekar Euromonitor. Det gör uthållig palmolja till ett jämförelsevis billigt alternativ.

Men på kort sikt kan priset gå upp. Idag är mindre än 15 procent av världens palmolja certifierad. De företag som inte snabbt säkrar sin försörjning kan få svårt att alls få tag på den miljövänliga palmolja deras kunder vill ha.

Om det också är hälsosamt att äta? Ja, det är en helt annan fråga.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar