Henrik Ennart
Foto: Helena Landstedt
Våren är på intågande och med den följer tankarna på att ta fram grillen. Enda orosmolnet är de årliga varningarna från Livsmedelsverket om att de vidbrända köttbitarna innehåller ganska starkt cancerframkallande ämnen, däribland de som kallas PAH.
Nu levererar forskare vid Universitetet i Porto den uppfriskande nyheten att halterna av cancerframkallande PAH kan sänkas dramatiskt med hjälp av ett annat vanligt grillattribut, nämligen öl, åtminstone då det används för att marinera köttet.
Klart störst var den skyddande effekten då köttet marinerats i mörk ale.
Höga intag av grillat kött har kopplats till ökad risk för cancer i ändtarmen. Detta tillskrivs ända sedan 1970-talet de polycykliska aromatiska kolväten, PAH, som uppstår då köttet grillas vid hög temperatur. Samma ämnen finns i bilavgaser och cigarettrök och har i laboratorieförsök visat sig ge cancer på försöksdjur. Bevisen anses så starka att EU satt upp maximala gränsvärden för hur mycket som får finnas i mat, men vid trädgårdsgrillen överskrids dessa gränser ofta rejält.
Det är sedan tidigare känt att marinader av öl, vin och te kan sänka halterna av vissa cancerframkallande ämnen i lagad mat men inte mycket var känt om effekten på PAH vid grillning. I en artikel i Journal of Agricultural and food chemistry berättar forskarna hur de undersökt saken genom att marinera fläskkött i fyra timmar. Till detta användes tre olika sorters marinader som innehöll vanlig ljus pilsner, alkoholfri pilsner och mörk ale.
Slutsatsen var att ale-marinaden hade klart stört effekt och med hjälp av den mer än halverades (minus 53 procent) halterna av åtta viktiga PAH-ämnen som EU lyft fram som bra markörer för det totala innehållet av PAH.
På andra plats kom alkoholfri pilsner som minskade PAH-halten med 25 procent. På tredje plats kom vanlig pilsner som reducerade PAH med 13 procent.
”Att marinera grillköttet i öl tycks vara en lämplig strategi för att mildra riskerna”, skriver forskaren Olga Viega och hennes medförfattare.
Läs mer om öl i Thomas Berglunds ölblogg: Berglunds bira