X
Annons
X

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

 

sz7eb838 (1)

Foto: Jean-Paul Bonincontro

Skandalen med oxfilé som visat sig vara buffelkött växer. Efter rapporter om att ett parti på 1,6 ton sålts av Ica Maxi i Kristinehamn och flera av konsumägda Pekås butiker i Värmland visar det sig nu handla om totalt 25 ton bluffkött som spridits i butiker över hela landet.

Provtagningar sägs visa att det falskmärkta köttet är ofarligt att äta, vilket borde glädja importören. Straffet för att lura konsumenter är nämligen obefintligt så länge ingen blir förgiftad.

För ganska exakt ett år sedan briserade hästköttsskandalen då det avslöjades att hästkött i stor skala och under lång tid marknadsförts som oxfilé.

Landsbygdsminister Eskil Erlandson förklarade att ”sådana här saker ska bita så rejält att ingen ens funderar på att placera någonting på marknaden som inte är det som står på innehållsförteckningen.” Han tillade  i en SvD-intervju att ”det är som att köpa en bil och få en moped.”

Snart hotade Livsmedelsverket att polisanmäla Findus, som i sin tur hotade att anmäla sina egna leverantörer.

Trots stor upprördhet bland svenska politiker, myndigheter och berörda företag ledde hästköttsskandalen aldrig till något rättsligt efterspel i Sverige. Till slut lämnades bara en anmälan in, det var livsmedelsföretaget Dafgårds som anmälde en leverantör, men det ärendet lades senare ner.

Samtidigt meddelade livsmedelshandeln att de införde nya skärpta kontrollregler.

Nu är vi där igen. ICA uppger att de polisanmäler sin leverantör och med intill visshet gränsande sannolikhet kommer även denna polisutredning att läggas ned. Det räcker att ta en titt i historieboken.

Det enda fall av brott mot märkningsregler som givit en påföljd var då Uppdrag granskning 2007 avslöjade att gammal köttfärs i stor skala paketerats om och försetts med ny sista-förbrukningsdag på Ica Maxi i Nacka.

Ett och ett halvt år senare föll tingsrättens dom.  Två mellanchefer fick punga ut med 40 dagsböter à 280 kronor vilket alltså motsvarar 11280 kronor var. Till det fick stormarknaden en företagsbot på 100 000 kronor, en summa som motsvarar några minuters försäljning i en av Sveriges största matbutiker.

Men att lura konsumenterna kommer mycket längre ner på straffskalan så länge inte hälsan riskeras. Följden är att åklagare rutinmässigt avskriver anmälningar. De juridiska skälen är två.

Dels måste åklagaren kunna bevisa att fusket skett medvetet i uppsåt att lura konsumenten. I praktiken skyller alla utpekade alltid på tidigare led i den långa kedjan av underleverantörer som snart förirrat sig långt utanför rikets gränser. Ingen kunde ju själv lista ut att det måste vara något skumt när inköpspriset var så lågt.

Dels måste provtagningar visa att det fanns bakterier i maten som inte skulle vara där.

Inget uppsåt och ingen fara för konsumenten. Då läggs polisärendet ner.

Det är förstås inget fel på kött från vattenbuffel. En del menar att det är bättre än nötkött och uppfödning har på senare år tagit fart i just Italien. Men det finns också en omfattande illegal handel med buffelkött från Afrika och Sydostasien. Illegal handel drabbar både hästar, bufflar och konsumenter när djurtransporter och slakt sker utom utom all myndighetskontroll. Ingen vet då om svartslaktat kött uppfyller de krav som ställs på hygien och läkemedelsrester.

I grunden handlar det också om att inte bli lurad. Buffelkött är billigare att köpa in. Vad var det ministern sa? ”Det är som att köpa en bil men få en moped.”

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart