Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

STOCKHOLM 20081010 Vitlˆksklyfta Foto Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

Forto: Scanpix

Kastar du bort vitlök som börjat bli gammal och gro? Det kan vara dags att sluta med det. Genom att låta vitlök gro lyckades en grupp sydkoreanska forskare öka innehållet av antioxidanter dramatiskt. Maxnivån uppnåddes när vitlöken grott i fem dygn.

Vitlök har använts som läkeört i flera tusen år och fortfarande kopplas vitlök till bland annat bättre hjärt- och kärlhälsa.

Jong-Sang Kim och hans kollegor vid Kyungpook-universitetet i Daegu hade noterat att så gott som all forskning skett på färsk vitlök. Eftersom det är väl känt att mängder av frön får ett rikare näringsinnehåll, och att dessa näringsämnen lättare tas upp av våra kroppar, när de fått gro ville de undersöka om samma effekt uppstod även hos vitlök.

Resultaten som redovisas i Journal of agricultural and food chemistry visar att den antioxidativa aktiviteten ökar avsevärt sedan vitköken grott i fem dygn. Hos färsk vitlök var denna aktivitet jämförelsevis låg.

Typen av antioxidanter i vitlöken genomgick dessutom en påtaglig förändring från och med dag fem vilket enligt forskarna sannolikt speglar att växten då börjar producera olika ämnen som ska skydda den växande grodden från sjukdomar och angrepp.

Än så länge handlar det bara om observationer gjorda i laboratorieförsök men forskarnas budskap är ändå tydligt: ”Att låta vitlöken gro kan vara ett effektivt sätt att öka den antioxidativa potentialen.”

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart