Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

sz7ec7a0

Foto: Kiichiro Sato

Debatten om kemikalier i varor som mat, kläder och leksaker har satt spår bland konsumenterna. Åtta av tio är oroliga för kemikalier i vardagen, visar en undersökning gjord i Coops medlemspanel i februari där totalt 1277 medlemmar svarat.

Hälften är mycket oroliga medan hälften är lite mindre oroliga. Vad som däremot framgår mycket tydligt är att nästan alla efterlyser mer information och råd. Hela 91 procent av de tillfrågade skulle vilja fatta mer kemikaliemedvetna beslut men nästan inga tycker att de vet tillräckligt mycket.

Sex av tio tror att kemikalierna påverkar den egna hälsan och åtta av tio tror att små barns hälsa påverkas.

– Kemikaliefrågan är svår, i synnerhet eftersom forskare och andra experter har olika uppfattningar om vad som är farligt. Vår roll är att skapa sans och balans i debatten och försöka reda ut vilka produkter man bör vara försiktigt med, om man är orolig, säger Louise Ungerth, konsument- och miljöchef vid Konsumentföreningen Stockholm.

Undersökningen visar att sex av tio undviker vissa produkter, miljöer eller situationer för att de kan innebära kemikalierisker.

Det man framför allt vill ha råd och tips om är kemikalieinnehållet i livsmedel, På andra plats kommer hudvård och kosmetika och på tredje plats kläder och skor.

På en temakväll om kemikalier som Konsumentföreningen Stockholm nyligen arrangerade medverkade Ethel Forsberg som i nio år var generaldirektör för kemikalieinspektionen. Hon har nyligen givit ut boken ”Makt, plast, gift och våra barn” och varnade då i en SvD-intervju för att för lite görs för att skydda konsumenterna och att myndigheterna har en förmyndarattityd där man inte informerar konsumenterna om risker och oklarheter.

– Det finns 130 000 kemikalier på marknaden, förklarade Ethel Forsberg på mötet och tillade att det kommer nya hela tiden. Hon menade att riskbedömningen kraftigt släpar efter och har brister trots den påtagliga förbättring som skett genom EU:s kemikalieförordning Reach.

Flera andra myndighetsexperter deltog också och deras råd har Konsumentföreningen Stockholm sammanfattat för de som vill vara särskilt försiktiga och medvetet välja bort sådant som kan medföra kemikalierisker. Dit hör till exempel att äta ekologiskt och att använda köksmaterial i bra material.

Hemma är det förstås viktigt att sortera, återvinna och återanvända, men om man handlar begagnat är det också viktigt att tänka på att gammal plats kan innehålla idag förbjudna ämnen.

 

Ur enkäten:

Fråga: Hur reagerar du, generellt sett, när folk pratar om farliga kemikalier?

Blir mycket orolig: 41 procent.

Jag blir lite orolig: 38 procent.

Jag blir irriterad eftersom folk överdriver och vill skrämmas: 8 procent.

Jag är oberörd: 3 procent.

 

Andel som vill ha mer information om olika varor:

Livsmedel: 94 procent

Hudvård och kosmetika: 74 procent.

Kläder och skor: 69 procent.

Leksaker: 47 procent.

Elektronik (TV, mobil mm): 46 procent.

Möbler och inredning: 39 procent.

Byggprodukter: 35 procent.

 

Tips:

När du ska äta:

• Välj ekologiskt.

• Använd köksredskjap och förvaringskärl i bra material.

Hemma:

• Städa och vädra regelbundet.

• Tänk på att varm elektronik kan ge ifrån sig farliga ämnen.

• Sortera, återvinn och återanvänd.

• Överdosera inte rengöringsmedel.

• Använd milda hudvårdsprodukter, särskilt till barn.

I butiken:

• Välj ekologiska, miljömärkta och astma- och allergimärkta produkter.

• Handla av seriösa företag.

• Vädra ut ”nylukt” och tvätta nya kläder.

• Handla gärna begagnat men se upp med gammal plast.

 

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar