Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

R÷KNING

Foto: Leif R Jansson

Unga kvinnor som röker ett paket cigaretter om dagen och har gjort det i ett decennium löper 60 procent ökad risk att drabbas av den vanligaste formen av bröstcancer. Det visar en analys i senaste numret av tidskriften Cancer, och därmed läggs ytterligare en allvarlig sjukdom till listan över sådana som orsakas av tobaksrökning.

Redan tidigare har flera studier antytt ett samband mellan rökning och bröstcancer men få har tittat på kopplingen till specifika typer av sjukdomen.

Det är forskare vid Cancer reserach center i Seattle som studerat 778 patienter med östrogenberoende bröstcancer och 182 med andra sorters bröstcancer. Patienterna var mellan 20 och 44 år gamla och hade fått sin diagnos mellan 2004 och 2010. Dessa jämfördes med 938 friska personer i en kontrollgrupp.

Resultatet visade att de som hade rökt ett paket om dagen eller mer i tio år löpte 60 procent större risk att drabbas av östrogenberoende bröstcancer. Däremot påverkade rökningen inte risken för andra mindre vanliga men ofta mer aggressiva former av bröstcancer.

Nyligen presenterade USA:s surgeon general (högsta företrädare för den amerikanska sjukvården) en rapport som summerade riskerna med tobak 50 år efter den första officiella varningen utfärdades. Under de åren uppskattas det att 20 miljoner amerikaner dött som en direkt följd av rökning.

Inte mindre än 13 olika cancersjukdomar kopplas idag till rökning. Det handlar inte bara om lungcancer (87 procent av dödsfallen orsakade av rökning) utan även andra vanliga typer som levercancer och cancer i ändtarmen.

Samtidigt dör fler rökare i hjärtsjukdomar än i lungcancer, även detta på grund av rökningen. På den långa listan över sjukdomar märks även stroke (passiv rökning ökar risken med 30 procent), åderförkalkning, typ-2-diabetes (ökad risk med 40 procent) och andra typer av lungsjukdomar än cancer.

Rökningen beräknas dessutom ha orsakat eldsvådor med sammanlagt 86 000 brandoffer i USA de senaste 50 åren.

Enligt rapporten har det blivit farligare att röka och anledningen är att dagens cigaretter innehåller en ännu mer dödlig mix av farliga kemikalier än förr.

Nedan en grafik över de kända riskerna med tobaksrökning som finns med i den nya amerikanska rapporten.

Tobaksfaror

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar