Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

JURIDIKRÖRA Äntligen är det dags för ännu en vända i den pågående patent/plagiat/mönsterskydds-tvisten mellan Apple och Samsung. Nu rapporteras att den koreanska elektroniktjätten står i begrepp att ansöka om säljstopp för Apples kommande Iphone 5.

Det är Financial Times som skriver att Samsung står redo att ansöka om säljstopp i antingen en domstol i Europa eller i Sydkorea för Iphone 5. Enligt nyhetsbyrån Reuters menar Samsung att Apple gör intrång i sju av företagets patent inom trådlös komunikation.

Enligt de patentexperter som Financial Times talat med så räknas Samsungs patent inom mobil kommunikation som några av branschens starkaste. En expert dristar sig så långt som att säga att det är ”omöjligt att bygga en smartphone utan att använda Samsungs teknologi för trådlös kommunikation”.

Det hela påminner mest om ett ställningskrig mellan två företag som både är konkurrenter och lever i något slags symbios – Samsung är största tillverkare av telefoner och surfplattor med Android och samtidigt en viktig leverantör av bland annat minnesmoduler till Apples Iphone och Ipad.

Än så länge har Samsung legat ganska mycket på defensiven och kontrat med motstämningar. Att ansöka om säljstopp för Iphone 5 skulle vara ett kraftfullare och mer offensivt motdrag än tidigare.

Kampen mellan Apple och Samsung är ett intrikat spel av drag och motdrag, av stämningar och motstämningar som utspelar sig i domstolar utspritt över stora delar av världen. Att peka ut vem som har rätt och vem som har fel är i stort omöjligt. Att peka ut vem som i det långa loppet vinner på den här charaden torde vara ännu svårare.

 

För övrigt väntas nästa generation av Iphone presenteras av nyutnämnde Apple-vd:n Tim Cook vid ett pressevent den 4 oktober.