Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

NYVERSION I går visade Microsoft för första gången upp stora delar av nästa version av sitt operativsystem. Windows 8 kommer att kunna köras på såväl vanliga pc-datorer som på surfplattor.

Det är den kanske största nyheten med Windows 8. Med hjälp av ett nytt grafiskt gränssnitt av samma typ som i Windows Phone 7 och med stöd för processorarkitekturen ARM kommer Windows 8 att fungera på fler typer av hårdvara än tidigare generationer.

Windows 8 är oerhört viktigt för Microsoft och på många sätt är det den kanske viktigaste versionen av Windows någonsin. Företagets ställning på datormarknaden är fortfarande stark, men Microsoft har inte alls samma orubbliga grepp som för bara ett par år sedan. Det räcker inte längre med att släppa en ny version av Windows som är tillräckligt bra för att inte skrämma bort existerande användare och få företag att byta upp sig inom rimlig tid. En ny version av Windows måste i dag vara snabbare, snyggare och smidigare än föregångaren. Den måste också vara en tydlig markering att Microsoft klarar av konkurrensen från Apple.

De båda företagen har gått åtskilliga brottningsmatcher under historien. Men om det länge var Apple som var neddömt i något slags permanent parterrunderläge – företagets datorer sålde dåligt, det utvecklades inte mycket program till dem och boksluten visade ofta röda siffror – så har Apple i dag på många sätt lyckats vända på matchen. Sett till börsvärde gick man förbi för länge sedan. Som datortillverkare växer Apple snabbare än konkurrenterna på pc-sidan och i takt med att Cupertinoföretaget gett sig in på nya produktområden har Microsoft gång på gång fått se sig passerade.

Försöken att slå tillbaka har inte direkt varit lyckosamma:

Apple lyckades med sin Ipod. Microsoft misslyckades med sin Zune.

Apple lyckades med sin Iphone. Microsoft misslyckades med sitt Windows Mobile och har ännu inte nått några framgångar värda att nämna med efterföljaren Windows Phone.

Apple lyckades med sin Ipad. Microsoft har inte ens haft någon produkt eller ens ett operativsystem som kunnat konkurrera på lika villkor. (Ja, jag vet att det fanns pekdatorer med Windows långt innan butikerna började bereda plats på sina hyllor för Ipad, men hur många privatpersoner köpte en sådan? Hur viktig har den produktkategorin varit för hårdvaruleverantörerna?)

Microsoft vill inte säga något om när Windows 8 kan tänkas dyka upp i butikerna, men mycket talar för att det blir någon gång mot slutet av 2012, även om många spekulerar i att företaget kan försöka få ut det tidigare än så.

Det låter inte orimligt. I nuläget står Microsoft i princip helt utanför marknaden för surfplattor. Apples Ipad har lejonparten av marknaden och förutom nischprodukter som Research in Motions Playbook är den enda trovärdiga utmanaren surfplattor med Googles Android. Och till och med processorjätten Intel har tröttnat på att vänta på Microsoft. I går gick företaget ut med information om att kommande versioner av Android kommer att ha stöd för företagets energisnåla Atom-processorer.

Fler bloggar