Säljförbudet ett tecken på upptrappning

Apple SÄLJFÖRBUD En tysk domstol har valt att belägga surfplattan Galaxy Tab 10.1 med tillfälligt säljförbud i så gott som hela EU efter en anmälan från Apple.

Detta ska ses i ljuset av den nyvunna kampvilja som finns på mobilmarknaden där så gott som alla mobilföretag har en handfull stämningar – antingen emot sig eller riktade emot någon annan – och att patent blivit en handelsvara med väl tilltagna prislappar.

I det här fallet handlar det dock inte om någon patentfråga. Enligt Apples anmälan inkräktar Galaxy Tab 10.1 på det mönsterskydd (gemenskapsformgivning eller Community Design på EU-språk) som företaget fått registrerat. Samsungs surfplatta ses alltså snarast som en imitation av Apples Ipad.

Den tyska domstolens beslut påverkar så gott som hela EU, förutom Nederländerna där Apple har lämnat in en separat anmälan i samma ärende.

För ett tag sedan inkom en liknande anmälan från Apple till en domstol i Australien. Samsung valde då att skjuta upp lanseringen av surfplattan i landet. Något liknande var det inte tal om i det här fallet, enligt Kim Titus, talesperson på Samsung. Företaget ska inte ha fått någon förvarning från den tyska domstolen – varken när Apples anmälan kom in eller när beslutet skulle fattas. Enligt honom tog domstolen sitt beslut utan att Samsung fick möjlighet att komma till tals.

Att bygga en mobiltelefon med pekskärm eller en surfplatta som inte liknar den första mobiltelefonen med pekskärm eller den första surfplattan är svårt. Exakt hur lik en efterföljande produkt ”får” vara avgörs i första skedet av den som vill anmäla en konkurrent och i andra skedet av den domstol som tar emot anmälan.

I det här fallet har Apple bedömt att Galaxy Tab 10.1 är för lik Ipad till utformingen och bestämt sig för att ta ärendet vidare. Den tyska domstolen har beslutat om ett tillfälligt säljstopp, som börjar gälla mer eller mindre direkt – åtminstone i Tyskland.

Enligt Kim Titus, Samsungs talesperson, kommer företaget att ”agera omdedelbart för att försvara våra rättigheter i den pågående processen i Tyskland och kommer att fortsätta att aktivt försvara dessa rättigheter i resten av världen.”

En inte alltför vild gissning är att detta kommer att bli en ganska utdragen process och mycket tyder på att tonläget mellan aktörerna på mobilmarknaden nu håller på att trappas upp ytterligare.

Som vanligt i den här typen av ärenden kan den intresserade finna betydligt mera matnyttigt på Florian Müllers utmärkta blogg fosspatents.blogspot.com. Bland annat här (där det mesta av Apples anmälan och Samsungs genmäle gås igenom) och här (där mycket av turerna i det pågående spelet mellan Apple och Samsung benas ut).

 

Uppdaterad 11/8: Enligt Erik Johannesson, Nordisk pr-chef på Samsung, kommer försäljningen av Galaxy Tab 10.1 i Sverige inte att stoppas. Däremot kommer man att avvakta med att beställa in fler innan man klarlagt den rättsliga situationen.

Visa kommentarer (57 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/erik.ring Erik Ring

  Därför att frågan inte är relevant. Jag vet inte vilken design Apple menar är skyddad i iPad, så det går inte att svara på frågan hur andra surfplattor ska se ut. Är det iOS eller den fysiska formen? Vi lär få veta mer inom den närmaste framtiden dock. Du framstår ännu mer som en gnällspik som har en aversion mot Apple och inte kan med att de gått och blivit mainstream. Jag har tvärtemot vad du påstår skrivit att Apple INTE ska skyddas från konkurrens, utan att den lagstiftning som gäller andra självklart ska gälla Apple. Om Samsung går och vinner en process här, så har jag inga problem med det, men om de förlorar så är det nog bara att gilla läget…

 • http://www.facebook.com/erik.ring Erik Ring

  Kollade just upp den ”community design” som det gäller (000181607-0001). Den registrerades i maj 2004 och det beskrivs som en ”handheld computer”. Till formen ser get ut som en 1 gen iPad men med lite mjukare former. En rektangel med rundade hörn. Jag tror att Apple kommer att få ge sig för att formen är för generisk. Lite kul att Apple uppenbarligen hade iPad på ritbordet redan för 7 år sen. 

 • Anonym

  Vill minnas att det var Apple som stämde Microsoft för att Windows var för likt Apples operativsystem i MacIntoshen.

 • http://profile.typepad.com/6p0120a5509de8970c Mikko

  Nästa att stoppas med mönsterskyddet är motorla xoom (apple vill ha marknaden helt själv)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=702157326 Josef Thörn

  ehm. det är inte ens samma formfaktor på ipad och galaxy taben… enligt samma rresonemang ska man inte få göra en plattv med svart ram runt, eller bilar med fyra hjul?

 • http://profile.typepad.com/6p0120a5509de8970c Mikko
 • Anonym

  Microsoft räddade Apple när de höll på att gå i konkurs. Ett idiotiskt beslut som de säkerligen ångrar idag.

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.

Prisraset påverkar inte miljonlönerna

olja

Får 132 miljoner – företaget går sämre.