Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SÄLJFÖRBUD En tysk domstol har valt att belägga surfplattan Galaxy Tab 10.1 med tillfälligt säljförbud i så gott som hela EU efter en anmälan från Apple.

Detta ska ses i ljuset av den nyvunna kampvilja som finns på mobilmarknaden där så gott som alla mobilföretag har en handfull stämningar – antingen emot sig eller riktade emot någon annan – och att patent blivit en handelsvara med väl tilltagna prislappar.

I det här fallet handlar det dock inte om någon patentfråga. Enligt Apples anmälan inkräktar Galaxy Tab 10.1 på det mönsterskydd (gemenskapsformgivning eller Community Design på EU-språk) som företaget fått registrerat. Samsungs surfplatta ses alltså snarast som en imitation av Apples Ipad.

Den tyska domstolens beslut påverkar så gott som hela EU, förutom Nederländerna där Apple har lämnat in en separat anmälan i samma ärende.

För ett tag sedan inkom en liknande anmälan från Apple till en domstol i Australien. Samsung valde då att skjuta upp lanseringen av surfplattan i landet. Något liknande var det inte tal om i det här fallet, enligt Kim Titus, talesperson på Samsung. Företaget ska inte ha fått någon förvarning från den tyska domstolen – varken när Apples anmälan kom in eller när beslutet skulle fattas. Enligt honom tog domstolen sitt beslut utan att Samsung fick möjlighet att komma till tals.

Att bygga en mobiltelefon med pekskärm eller en surfplatta som inte liknar den första mobiltelefonen med pekskärm eller den första surfplattan är svårt. Exakt hur lik en efterföljande produkt ”får” vara avgörs i första skedet av den som vill anmäla en konkurrent och i andra skedet av den domstol som tar emot anmälan.

I det här fallet har Apple bedömt att Galaxy Tab 10.1 är för lik Ipad till utformingen och bestämt sig för att ta ärendet vidare. Den tyska domstolen har beslutat om ett tillfälligt säljstopp, som börjar gälla mer eller mindre direkt – åtminstone i Tyskland.

Enligt Kim Titus, Samsungs talesperson, kommer företaget att ”agera omdedelbart för att försvara våra rättigheter i den pågående processen i Tyskland och kommer att fortsätta att aktivt försvara dessa rättigheter i resten av världen.”

En inte alltför vild gissning är att detta kommer att bli en ganska utdragen process och mycket tyder på att tonläget mellan aktörerna på mobilmarknaden nu håller på att trappas upp ytterligare.

Som vanligt i den här typen av ärenden kan den intresserade finna betydligt mera matnyttigt på Florian Müllers utmärkta blogg fosspatents.blogspot.com. Bland annat här (där det mesta av Apples anmälan och Samsungs genmäle gås igenom) och här (där mycket av turerna i det pågående spelet mellan Apple och Samsung benas ut).

 

Uppdaterad 11/8: Enligt Erik Johannesson, Nordisk pr-chef på Samsung, kommer försäljningen av Galaxy Tab 10.1 i Sverige inte att stoppas. Däremot kommer man att avvakta med att beställa in fler innan man klarlagt den rättsliga situationen.