Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

BLUFF För ett tag sedan dök det upp artiklar på många etablerade nyhetssajter om att användare av Internet Explorer hade lägre IQ än de som använder Chrome, Safari eller Firefox. Nu har det avslöjats att allt var en utstuderad bluff, iscensatt av en kanadensisk webbentreprenör som tröttnat på folk som använder den gamla Internet Explorer 6.

Tarandeep Singh Gill driver prisjämförelsesajten Atcheap.com och var den som låg bakom bluffnyheten. Till bloggen Readwriteweb säger han att han tröttnade på att se till att hans sajt stödjer IE6 och att han bestämde sig för att hitta på något för att locka användare till att byta webbläsare.

Han började med att sätta upp en WordPress-sajt för blufföretaget Aptiquant – ett ”psychometric consulting company”. Texter och bilder kopierade han från ett annat företag. Han startade konton för det påhittade företaget på Twitter och på Facebook och la upp ett pressmeddelande med titeln ”Is Internet Explorer For The Dumb? A New Study Suggests Exactly That”, med en länk till en påhittad studie i pdf-format (PDF-länk).

Till Readwriteweb säger Tarandeep Singh Gill att han blev verkligt överraskade av att så många medier gick på hans tilltag.

Bland medierna som hakade på och skrev artiklar om bluffen finns exempelvis NBC, Business Insider, BBC och Mashable. Det tog fem dagar innan bluffen avslöjades.

Att detta fick så stort genomslag har naturligtvis flera orsaker: slarvigt reporterarbete och stressiga produktionsvillkor. Till slut, när så många etablerade kanaler hade plockat upp nyheten, tappade den ursprungliga källan – den fejkade sajten och den uppdiktade rapporten – så gott som all betydelse.

Såhär i efterhand är det dock ganska fascinerande att titta igenom Aptiquant-sajten och läsa pressmeddelandet. Även om Tarandeep Singh Gill kopierat mycket från andra håll så har han lagt ned en hel del arbete på sitt tilltag. Om det finns någon sanning i det slitna uttrycket att tid är pengar, så måste utrotandet av IE6 vara värt en hel del för honom.

Och förresten. Även Microsoft jobbar numera på att utrota den antikverade webbläsaren.