Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

RISKKAPITAL Nu är det bekräftat, den ryska riskkapitaljätten DST Global har investerat en större summa i Twitter. Och precis som vanligt är det till en hisnande värdering som vittnar om stora förhoppningar på framtida intäktsmöjligheter.

Twitter själva är tysta med hur stor investeringen är, men enligt en källa som Wall Street Journal pratat med har Twitter tagit in 800 miljoner dollar till en värdering av 8,4 miljarder dollar. Enligt tidningen ska ungefär halva summan användas till att  köpa ut tidigare investerare och anställda som vill casha in på sina innehav. Resten ska, enligt ett inlägg på Twitters egen blogg, användas till att ”aggressively innovate, hire more great people and invest in international expansion”.

Det kan säkert behövas, men faktum kvarstår att det är en hisnande värdering av ett förlustbolag med tämligen begränsade intäkter. Från analytikerhåll talas det om att Twitter kommer att omsätta mellan 100 och 150 miljoner dollar i år. Värderingen ligger alltså omkring 80 gånger omsättningen. Så sent som i slutet av förra året talade man om en värdering runt fyra miljarder dollar.

Som i så många andra fall med de heta webbföretagen räknar investerarna med att företaget ska hitta en affärsmodell som gör att den siffran mångfaldigas. Och det är inte som att Twitter inte försöker – med sina ”promoted tweets”, den hatade ”dickbar”  och så sent som förra veckan lanserade man en ny annonsplattform som serverar bättre riktade annonser.

Att det är just DST Global som står bakom investeringen är något av ett tecken i tiden. I och med investeringen i Twitter har Mail.ru-grundaren Yuri Milner lagt till ytterligare ett av världens hetaste webbföretag i sin portfölj som redan innehåller bland annat Facebook, Zynga, Groupon, Airbnb och Spotify.

Upplägget med att en del av pengarna används till att köpa ut befintliga aktieinnehavare (som vanligtvis har behövt vänta in en eventuell börsnotering för att casha in) har blivit något av bolagets signum sedam man genomförde en liknande affär med Facebook för runt två år sedan.

Den ryska investeraren äger dessutom flera webbföretag på hemmaplan, som det sociala nätverket Odnoklassnikki och spelföretaget Nival Network. I april köpte man dessutom meddelandetjänsten ICQ – som var oändligt populär i mitten och slutet av nittiotalet – av AOL.