Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

APPLE I går kväll trillade det in ett tämligen ovanligt pressmeddelande i min mejlbox. Apple berättar i förväg att Steve Jobs kommer att stå på scen på WWDC på måndag och visa både nästa version av OS X och IOS, men också företagets kommande molntjänst Icloud.

Den typen av förhandsinformation tillhör inte vanligheterna från det vanligtvis så hemlighetsfulla företaget. Kanske vill man sätta ett snabbt stopp för spekulation på förhand, men mer troligt är att man vill sätta förväntningarna på en låg – eller rimlig – nivå. Tidigare år har nästa generation av Iphone presenterats på WWDC och ihärdiga rykten har länge hävdat att så inte blir fallet i år. Kanske kommer årets konferens enbart att handla om mjukvara.

Wall Street Journal har kommit över ytterligare detaljer om Icloud, företagets molntjänst. Enligt tidningen är Icloud en tjänst liknande Google Music och Amazon Cloud Player – ladda upp din musik, så kan du lyssna på den från andra enheter. Skillnaden ska vara att Apple tecknat avtal med de tre av fyra stora skivbolagen (Universal Music Group väntas skriva på i veckan) så att man som användare inte behöver ladda upp alla sina låtar själv. I stället ska tjänsten skanna av ens musikbibliotek och matcha det mot låtar som redan ligger i molnet och göra dem tillgängliga utan en tidsödande uppladdning.

Min gissning är att Icloud är mer än så. Om det bara är en kopia av en konkurrenttjänst med marginella förbättringar av hur man laddar upp sin musik till tjänsten kommer de sedvanliga hyllningsropen från publiken att låta falskare än någonsin. Och även om Apple försöker spela ner förväntningarna genom att släppa agendan i förväg lär de inte stanna vid det.

Kanske är Icloud mer av en Spotify/Wimp/Rdio/Mog-utmanare med strömmad musik.

Att man också kommer att bygga in synkfunktionerna från MobileMe i Icloud känns rätt givet. För även om Mobile Me (numera) fungerar ganska hyfsat så lär den inte ha fått tillräckligt stort genomslag för att Apple ska vara nöjda. Konkurrenter som Dropbox är både smidigare att använda och hetare bland teknikintresserade. Apples track record på moln- och webbtjänster motsvarar inte deras framgångar inom mjuk- och hårdvara. En gratisversion av Mobile Me som är integrerad i de nya versionerna av OS X och IOS hade onekligen varit ett steg i rätt riktning.

Domännamnet Icloud.com köpte Apple för övrigt av Linköpingsbolaget Xcerion, som försökt få ett större genomslag för sitt operativsystem i molnet under ett par år. Jag var och träffade dem för ett par år sedan, reportaget finns här. Deras tjänst heter numera Cloudme. Det har ryktats om en köpeskilling på 4,5 miljoner dollar, men det är inget som parterna bekräftat.