Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

RYKTESKARUSELL Den senaste tiden har ryktesmaskinen runt Skype snurrat för högvarv. Så sent som i förra veckan var det Facebook och Google som skulle slåss om internettelefonijätten. I dag är det Microsoft som i princip ska vara klara med ett förvärv.

 

Uppdaterat 14.25: Nu är det officiellt. Microsoft köper Skype för 8,5 miljarder dollar (53 miljarder kronor). Parterna räknar med att affären ska slutföras innan året är slut. Pressmeddelande här.

Enligt Wall Street Journal ska de båda företagen i princip vara färdiga med förhandlingarna och affären skulle kunna bli offentlig senare under dagen. Den angivna summan mellan 7 och 8 miljarder dollar, men kan bli så hög som 8,5 miljarder dollar med Skypes skulder på närmare 700 miljoner dollar inräknat

För Skype-gänget låter det som en synnerligen bra affär. När Ebay köpte Skype år 2005 betalade auktionsjätten 2,6 miljarder dollar. När de sålde 70 procent av företaget i november 2009 till en grupp investerare med Silver Lake Partners och Andreessen Horowitz i spetsen fick de 1,9 miljarder. Då hade Ebay redan skrivit ner värdet av Skype till 1,7 miljarder dollar.

Om summan som Wall Street Journal skriver om stämmer är det en god affär för investerarna. För Microsoft är det åtminstone den största affären som företaget någonsin gjort. Större än köpet av Aquantive Inc 2007, men inte i närheten av de 48 miljarder dollar som Microsoft ska ha varit beredda att slanta upp för Yahoo. (Yahoo värderas förresten till ungefär hälften av den summan i dag. Gissar att Ballmer och Co. är rätt nöjda med att de lämnade de förhandlingarna till slut…)

Om det var svårt att se hur Microsoft och Yahoo passade ihop och var de kompletterade varandra så borde det vara betydligt enklare med Skype. Men det är inte helt självklart var i Microsofts ekosystem som Skype ska få plats.

Wall Street Journal spekulerar i att Skype dessutom skulle innebära ett rejält lyft åt Lync, Microsofts meddelandesystem för företag. Tätare integrering med Windows Phone skulle kunna innebära välbehövlig draghjälp åt Microsofts mobiloperativsystem, men det skulle å andra sidan öppna upp för konflikter med operatörer världen över. Och det är knappast något som Microsoft behvöer.

Prislappen känns spontant också rätt väl tilltagen. 8,5 miljarder dollar är rätt mycket pengar för ett företag med knappt 700 miljoner användare. Av dem var i snitt 8,8 miljoner varje månad under 2010. Det blir en bit under 1 000 dollar per betalande användare. Och det är användare som Skype inte riktigt lyckats göra någon stabil vinst på.

Det säger kanske något om hur viktigt internet är för Microsoft och hur gärna Steve Ballmer vill nå framgångar på området. Microsoft har ju fortfarande Windows och Office att tacka för största delen av sina vinster. Även om det inte längre går att säga att Microsoft blundar för internet, så har deras ansträngningar inte fått något större genomslag i resultaträkningen.

Uppdaterat 21.12: Missade en, onekligen rätt viktig, detalj i diskussionen om antalet användare, antalet betalande användare och prislappen på 8,5 miljarder dollar…förhoppningsvis både tydligare och, ni vet, korrekt nu.