Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

INFRASTRUKTUR I onsdags fick stora delar av Armenien klara sig utan internet. Men det var ingen maktfullkomlig diktator som missbrukat sin av/på-knapp. Det var en 75-årig kvinna i Georgien som grävde sönder en kabel.

 

Internet kan vara känsligt, framförallt om infrastrukturen inte är att lita på. Att forna Sovjet inte är det bästa exemplet på hur man bygger upp en tillförlitlig och stabil tillgång till internetuppkoppling lär knappast komma som en nyhet. Men onsdagens incident skulle kunna övertyga även den mest desilliusionerade patrioten.

 

Enligt The Guardian fick Armenien klara sig utan internet i fem timmar sedan en 75-årig kvinna i utkanterna av grannlandet Georgiens huvudstad Tblisi, på jakt efter koppar att sälja, ensam lyckades kapa den fiberkabel som står för majoriteten av Armeniens internettillgång.

 

Genom att kapa fiberkabeln klippte kvinnan inte bara av uppkopplingen till Armenien, hon lyckades även skapa stora störningar på internetuppkopplingarna i Georgien och Azerbajdzjan.

 

Nu riskerar kvinnan, som lokala medier skämtsamt kallar ”spad-hackaren”, tre års fängelse. En förundersökning med misstanke om skadegörelse är inledd, men kvinnan har släppts på fri fot på grund av sin höga ålder.