Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

DATORSPEL Vad är kultur? Det är en klassisk fråga med nästan lika många svar som det finns tillfrågade. Vad är finkultur? Det är en annan fråga, som oftast hänger ihop med vad någon med tillräckligt stark ställning och tillräckligt gott rykte valt att lyfta fram.

E.T.Om Fredrik Reinfeldt säger att Da Buzz är hans favoritartister, så lär inte många höja rösten och kräva att bandet i fråga blir en del av musikutbildningen i skolan. Men om Smithsonian American Art Museum i Washington, ett av USA:s främsta konstmuseer gör en storsatsning på datorspel så kanske det kan ha effekt.

Syftet med utställningen The Art of Videogames är dels att presentera datorspelens historia, som numera sträcker sig över fyra decennier och göra det ur ett artistiskt perspektiv – hur har teknikutvecklingen egentligen förändrat det konstnärliga uttrycket?

Utställningen ska öppna i mars 2012 men innan dess håller man en omröstning där de bäst utformade spelen ska utses. En jury bestående av bland annat spelpionjärer, mer nutida spelutvecklare och designers har valt ut 240 spel, uppdelade på olika kategorier och olika tidsepoker för att det ska bli så rättvist som möjligt. Space Invaders står alltså inte i direkt tävlan med Portal.

Och det bästa är att vem som helst kan gå in och rösta. Själv insåg jag ganska snabbt att jag har en hel del luckor i min spelhistoriska bildning, och kanske framförallt mer sentida alster till moderna konsoler.

Lite kul är det dock att Atarispelet E.T. The Extra-Terrestrial från 1982 fått en plats på listan – det framstressade licensspelet brukar vanligtvis dyka upp i topp på listor över världens sämsta spel någonsin.

Annars är det både högt och lågt på listan, både stora utvecklare och indiespel. För oss svenskar är det kanske extra kul att Marcus Perssons/Mojangs Minecraft fått en plats bland de 240 utvalda spelen.