Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

GRUNDARE Förändringens vindar blåser på Apple och på Google och det är grundarna som står i centrum. På Apple har Steve Jobs sjukskrivit sig igen och lämnat över pinnen till Tim Cook. På Google lämnar Eric Schmidt vd-stolen till grundaren Larry Page.

Apple får under en period klara sig utan sin grundare och visionär. Google får visa att de klarar sig med sin.

Det kan vara värt att fundera över grundarens roll när ett företag vuxit upp, bortom den lilla kämpande startupen. Steve Jobs lämnade företaget efter en maktkamp och hans återkomst till rodret på Apple är inget annat än en triumf. Under 1997, samma år som Jobs återvände till bolaget handlades aktien för så lite som 3 dollar och 50 cent och bolaget var slaget, uträknat. I anslutning till bolagets kvartalsrapport häromveckan kostade aktien 348 dollar och Apple är nu världens högst värderade teknikföretag.

Steve Jobs har varit bolagets frontman, dess ansikte utåt – den person som förkroppsligar allt Apple står för; kompromisslöshet, noggrannhet och innovation. Apple har vunnit mycket på att marknadsföra honom som den förlorade sonen som återvänder och vänder företaget åter på rätt köl.

Ingen lär väl egentligen tveka på att han har kompetenta medarbetare bakom sig, men helt ärligt – hur många känner egentligen till vilka Phil Schiller, Tim Cook och Jonathan Ive är, än mindre skulle känna igen dem på bild?

Och då är det ändå de mest namnkunniga i leden bakom Steve Jobs. Det finns ingen tydlig successionsordning och varken kunderna eller marknaden känner eventuella ersättare särskilt bra.

En grundares starka kopplingar till sin skapelse är givetvis en stor tillgång, men är långt ifrån en garanti för framgång. Titta bara på Yahoo-grundaren Jerry Yang som misslyckades med att skaka nytt liv i företaget mellan 2007 och 2009. Det mesta kom att handla om alla turer kring om Microsoft skulle köpa Yahoo eller ej. Företagets nuvarande vd, Carol Bartz, brottas med i princip samma problem i dag.

Dell-grundaren Michael Dell lämnade över vd-stolen 2004, men återvände tre år senare efter en direkt förfrågan från bolagets styrelse. Men företaget har inte direkt varit någon raket på börsen sedan dess,

På Google handlar det visserligen inte om någon återkomst för grundaren Larry Page, han har ju aldrig lämnat företaget. Däremot tror jag att företaget hoppas på en ”återvändareffekt” – just den entusiasm och den visionära handlingskraft som ofta förknippas med grundarrollen. Trots åtskilliga försök har Google under Eric Schmidt aldrig lyckats bli en särskilt viktig aktör på den sociala webben, åtminstone om man tittar på rena destinationssajter – där har Facebook i dag en närmast total dominans och tidigare var det Myspace som ledde fältet.

Det finns fler exempel. Företaget missade helt när Twitter definierade realtidswebben. Ett mer nutida exempel är det misslyckade förvärvsförsöket av kupongtjänsten Groupon.

Apple måste bevisa att företaget kan fungera utan sin grundare, frontfigur och främsta visionär vid vd-rodret oavsett hur lång period Steve Jobs blir borta. Google måste bevisa att företaget kan fungera med en grundare i samma roll. Båda står inför intressanta utmaningar.