Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SNABBTEST Det har gått ett år sedan Google släppte sin första telefon i eget namn, Nexus One. Nu har uppföljaren Nexus S landat på andra sidan Atlanten och sökjätten får en ny chans att visa hur en Androidtelefon ska se ut – om Google själva får bestämma.

Nexus One blev aldrig någon större succé utanför utvecklarkretsar, något som många antingen jämförde med Apples framgångar och tolkade som ett enormt misslyckande eller bara tolkade som ett enormt misslyckande. Mycket lär ha berott på distributionsmodellen. Google sålde själva Nexus One över nätet i USA.

Att sälja en olåst telefon utan att blanda in operatörernas distributionskanaler är knappast något anmärkningsvärt i ett svenskt perspektiv, men den amerikanska marknaden är betydligt mera operatörsstyrd än i något europeiskt land och en inte alltför kvalificerad gissning är att Google hoppades kunna luckra upp det hela.

Förra gången Google gav sig på att släppa en mobiltelefon i eget namn gjorde man det i samarbete med HTC. Nexus One var i princip en Desire utan den taiwanesiska tillverkarens gränssnitt HTC Sense och annat lull-lull. Efterföljaren Nexus S byggs av Samsung och har ett tydligt släktskap med företagets Galaxy S, även om kopplingen till syskontelefonen inte är lika tydlig som med föregångaren.

Cortex A8 på 1 GHz och 16 Gb fast flashminne. Ingen kortplats med andra ord. Skärmen är en Super Amoled-variant på fyra tum och 480×800 pixlar. Resten av hårdvaran är ungefär i linje med andra Androidtelefoner med liknande bestyckning: kamera på fem megapixel, inbyggd A-gps och de flesta sensorer man kan tänkas behöva.

Fast det stannar inte riktigt där. Nexus S är en av få telefoner som utrustats med NFC – Near Field Communications. I teorin betyder det att telefonen kan användas till allt från att betala för lunchen till att öppna hotelldörren. I verkligheten betyder det ingenting, annat än att telefonen skulle kunna göra allt det här om tekniken var utbyggd i samhället. När det händer lär Nexus S vara ungefär lika modern som en Nokia 3310 är i dag.

Att NFC överhuvudtaget finns i telefonen bör ses som en (1) del teknikexperiment och tre (3) delar ställningstagande till förmån för tekniken från Google och Samsung.

Men även om hårdvaran i Nexus S tillhör det vassaste på marknaden i dag och skalet är riktigt trevligt så är det inte det som gör telefonen intressant. Det är mjukvaran.

Version 2.3 av Android, med det trevliga dessertnamnet Gingerbread, bjuder inte på några större förändringar jämfört med version 2.2. Några efterlängtade estetiska förbättringar, bland annat ett nytt mörkare färgschema och lite nya knappar och lister samt några detaljer som att samtalsloggen nu är trådad, precis som i meddelandekorgen. Gingerbread ska också innebära en hel del prestandaförbättringar jämfört med tidigare versioner. Men det är svårt att avgöra med så snabb hårdvara som i Nexus S. Under den tämligen korta testperioden rullade allt dock på raskt och utan lagg.

Precis som med föregångaren så har Google sett till att det är en orörd installation av den senaste versionen av Android i Nexus S. Det betyder att Samsung inte fått lägga till några egna program i telefonen eller sitt eget gränssnitt över Androids original.

Det är också den största vinsten med Nexus S. Inte för att de olika tillverkarnas gränssnitt är dåliga. Tvärtom har både HTC och Samsung byggt ganska trevliga användarupplevelser och Sony Ericsson åtminstone gjort ett ambitiöst försök. Problemet är att man inte kan välja bort dem om man skulle vilja. Och i och med modifieringarna så blir man som användare beroende av att tillverkaren släpper egna uppdateringar till nya Androidversioner. Tyvärr har ingen av de företag som tillverkar telefoner med Android ett särskilt bra track record när det gäller kundvård i den här delen av eftermarknaden.

Det kan ta månader innan uppdateringarna släpps. Om de släpps överhuvudtaget.

Den situationen har lett till att det fortfarande finns mängder av telefoner som aldrig kommer att få officiella uppgraderingar bortom version 2.1 av Android och vars ägare aldrig kommer att få ta del av de förbättringar som kommer.

Fler bloggar