Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANDROID Efter vad som varje svensk Androidanvändare måste upplevt som minst sju svåra hår har Google äntligen kommit med lite goda nyheter: Sverige finns med på listan över de nya länder som får tillgång till betalapps i Android Market under de närmaste veckorna.

Det innebär att svenska utvecklare nu kan ta betalt för sina applikationer på Android Market, samt att alla Androidanvändare äntligen kommer att få tillgång till alla betalapplikationer. Det är inte en dag för tidigt och det spelar egentligen ingen roll hur argumenten bakom förseningen ser ut: detta borde funnits tillgängligt redan vid lanseringen.

Jag skulle gissa att vi är rätt många som inte velat eller orkat roota (Androidvärldens motsvarighet till att jailbreaka, för alla Iphoneanvändare) eller småfuska oss in i betalvärlden och fortsatt köra demon av Robo Defense i oändlighet. Men bortsett från sådana trivialiteter lär en utökad betalvärld för Android Market i förlängningen leda till fler och bättre program på plattformen, eftersom antalet potentiella köpare kommer att bli så många fler.

Men oavsett hur hett efterlängtat detta är, så är det bara början på en lösning av de problem som finns i Androids programbutik. Dels är Android-världen tämligen fragmenterad, framförallt på grund av att alla telefoner inte kan köra den senaste versionen av operativsystemet. Min HTC Hero lär inte uppgraderas bortom 2.1 och Sony Ericssons Xperia-telefoner snurrar fortfarande 1.6. Dessutom är det stor skillnad mellan olika Androidtelefoner, inte minst när det gäller skärmstorleken. Sådant gör det svårare för utvecklare att bygga applikationer.

Det största problemet är dock den stora mängden skräp som finns i Android Market. För varje hyfsad app lär det gå gissningsvis fem slarviga hafsverk, ett par taskiga kopior på andra slarviga hafsverk och något närmast skadligt dåligt program. Det gör inte bara Android Market svåröverskådlig, alla dåliga appar gör att hela programbutiken känns lite som en sunkigare snikversion av Gekås i Ullared. Det är inte bara svårt att hitta guldkornen, det finns så mycket skräp att det blir svårt att tro att det finns något bra att hitta. En inte alltför kvalificerad gissning är att detta är en mindre önskvärd bieffekt av den öppenhet som är en av Androids utmärkande egenskaper.

Själv skulle jag trivas betydligt bättre med min Androidtelefon om det fanns en vettig sökfunktion och lite bättre möjligheter att filtrera bort oönskade appar i Market.