Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

HTML5 Biolab Disaster är ett oerhört simpelt litet plattformsspel – spring, hoppa och skjut. Ibland kommer det någon fiende, ibland ett halvjobbigt hopp. Det hade inte fått någon uppmärksamhet alls om det inte vore skrivet i enbart HTML5 och Javascript.

Biolab Disaster är ytterligare ett exempel på att utvecklare börjar ta till sig den kommande standarden och undersöka vad de kan göra med den. Kanske kan det bli så att kombinationen HTML5 och Javascript kommer att bli en rejäl utmanare till Adobes Flash (som bland andra Steve Jobs uttryckt tidigare). Utvecklaren Dominic Szablewski verkar tro det i alla fall:

Biolab Disaster formulates the playable truth that it makes sense to create games for HTML5. Not only is the result on par with current Flash games, but also is the development process incredibly smooth and satisfying. The hurdles that a new technology such as HTML5 sets, were already overcome by the game engine. For the development of the game itself, I didn’t have to deal with any browser or platform issues at all.


With Microsoft delivering some HTML5 support in Internet Explorer 9 and JavaScript and rendering performance steadily increasing, I can’t see any reason why JavaScript and Canvas would not be the gaming platform of the coming years that finally removes Flash from its quasi monopoly.

Dominic Szablewski har dessutom lagt upp en liten ”making of”-video (om inte annat är den en bra påminnelse att rensa sökrutan på webbläsaren innan man svänger ihop en screencast…)