Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MOBILMARKNAD Gartner har reviderat sina prognoser för utvecklingen bland de datorlika mobiltelefonerna. Nu tror analysföretaget att Googles Android kommer att ta över andraplatsen bland operativsystemen redan i slutet av det här året.

Det är två år tidigare än Gartners föregående prognoser. Till 2014 förutspår man att Android kommer att komma ikapp Nokias Symbian-plattform och på allvar konkurrera om att bli nummer ett.

För Nokia och nyutnämnde vd:n Stephen Elop torde rapporten vara dyster läsning. Förra året hade företagets Symbian 46,9 procent av marknaden – i år räknar Gartner med en marknadsandel på strax över 40 procent. Till 2014 väntas den rasa till bara en hårsmån över 30 procent.

Likaledes dyster läsning torde det vara för Microsoft. Gartner verkar anse att satsningen på Windows Phone 7 kommer för sent. Lagom till 2014 tror analysföretaget att mjukvarujättens mobilsatsning lever en tynande tillvaro med runt 4 procent av marknaden.

Apples IOS väntas hålla en tämligen konstant marknadsandel runt 15 procent, vilket innebör en stabil tredjeplats i Gartners ranking för 2014.

Nu ska det sägas att fyra år är väldigt lång tid i den här delen av teknikvärlden. Oerhört mycket kan hända på kortare tid än så. Och vem vet vad nye Nokia-chefen har planerat, eller vad Microsoft har för planer bortom Windows Phone 7. Samtidigt finns det flera frågetecken för Android – öppenheten i plattformen har gjort marknaden oerhört fragmenterad. Alla tillverkare har sina egna varianter av Android och i USA börjar operatörerna alltmer laborera med att utnyttja öppenheten till att stänga till de operatörslåsta telefonerna.

Tillägg 10/9:

Den amerikanska mobilmarknaden är betydligt mera operatörsstyrd än vi är van vid här i Sverige. Många operatörer släpper telefoner under eget namn och modifierar mjukvaran för att passa deras önskemål. Öppenheten i Android gör det möjligt.

Till exempel har både Sprint och Verizon börjat skicka med förinstallerade program på sina Android-telefoner – i flera fall handlar det dessutom om program som inte går att avinstallera.

Precis som Techcrunch skriver så är det inget som Apple skulle tillåta på Iphone, men något som Google inte kan göra så mycket åt på grund av den frihet som operatörerna har med Android.

Verizon ska också vara i begrepp att starta en egen programbutik som ska konkurrera med den inbyggda Android Market.

AT&T ska ha stängt dörren för möjligheten att installera program från andra källor än Android Market på en del nya telefonmodeller. Samma sak gäller möjligheten att koppla mobiltelefonen till datorn och använda den som ett mobilt bredband, flera operatörer stänger av den funktionen, trots att den finns tillgänglig i senare versioner av Android.

Läs mer:

• Gartners pressmeddelande finns här.

• Techcrunchs inlägg om de amerikanska operatörerna och Android.