Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SNABBSÖK Google har presenterat nästa steg i företagets evigt pågående putsningsarbete av sin söktjänst – Google Instant. Och precis som namnet antyder är det omedelbara sökresultat som gäller.

Google Instant börjar visa upp sökresultat i princip så fort man som användare börjar skriva i sökrutan och fortsätter att uppdatera i realtid i takt med att man fyller på. Den gamla ordningen – där man är tvungen att skriva in sina sökord, trycka på ”enter” och vänta på att sidan laddas klart – är alltså på väg mot sitt slut.

Enligt sökjätten ska Google Instant göra att användaren hittar rätt information snabbare och alltså behöver lägga mindre tid på varje sökning. Googles egna beräkningar talar om att det finns 3,5 miljarder sekunder att spara in varje dag om sökjättens samtliga användare går via Google Instant. Det är omkring 11 insparade timmar varje sekund.

Om Google Instant blir en succé eller ej är för tidigt att sia om. Vad det däremot visar på är att Google fortfarande tar sin kärnverksamhet på allvar. Sökresultat i realtid innebär i princip att Googles servrar behandlar varje knapptryckning som en enskild sökning enligt den gamla modellen. Sådant kostar.

Dessutom kommer det att kosta konkurrenter som Microsoft (Bing) en hel del att försöka bygga något liknande.

Uppdaterat 10/9: Google har lagt upp lite mer information om tekniken bakom Google Instant på sin officiella blogg. Där står bland annat en del om hur de löst utmaningen med att få mellan fem och sju gånger fler förfrågningar till sina servrar per sökning. Svaret är inte bara ökad serverkapacitet.

Nu har Google inte öppnat upp Instant utanför den amerikanska marknaden, så det är inte helt lätt att testa. Den här lilla musikvideon ger dock en ganska hyfsad (och underhållande) bild av vad det handlar om: