Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

APPLENYTT Så harSteve Jobs hållit hov igen. Inför en sedvanligt entusiastisk publik presenterade han nyheter inom företagets film- och musiksatsningar.

Hela Ipod-sortimentet har uppdaterats. Nya Ipod Touch lär bli storsäljaren, i allt väsentligt en Iphone 4 som det inte går att ringa med. Med 120 miljoner sålda Iphone/Ipod Touch med IOS på sitter Apple på världens mest sålda mobila spelplattform. Precis som med Facebook så ska man inte underskatta spelens betydelse i att bygga lojala användare på en plattform. I går visade Steve Jobs också upp en ny funktion för multiplayerspel på IOS – det hela såg riktigt snyggt ut. Sociala nätverksspel på mobila enheter kan bli riktigt stort.

Apple passade också på att presentera version 10 av Itunes. Största nyheten är det sociala nätverket Ping, en ny funktion i Itunes som gör att man kan följa vänner och artister. Man kan skriva korta statusuppdateringar, titta på vad ens kompisar lyssnar på och dela med sig av musiktips.

Med 160 miljoner Itunes-användare räknar Apple säkert med snabb framgång för Ping. Jag är mera tveksam. Rätt många av de där användarna har blivit påtvingade Itunes för att det krävs till deras Iphone/Ipod/Ipad och kan knappast kallas ”aktiva användare”. Dessutom är Itunes ett program som vi använder för att lyssna på musik och tanka våra musikspelare, att bara koppla på sociala funktioner betyder inte att de blir använda. Sedan kan man fråga sig hur mycket det är värt att få ett musiktips av en kompis och sedan vara tvungen att pynta en tia för att kunna lyssna på låten?Där har Spotify ett enormt försprång.

Steve Jobs avslutade med att presentera en ny Apple TV. Den nya är betydligt mindre än föregångaren men saknar i gengäld helt och hållet eget lagringsutrymme. Istället är det strömmade filmer och tv-serier som gäller. 4,99 dollar för en film och 99 cent för ett avsnitt av en tv-serie direkt från Apple. Dessutom får man tillgång till Netflix utbud. Men som svensk kan man bara glömma Netflix och eftersom Apple fortfarande inte sagt något om när företaget ska öppna sin butik för filmer och tv-serier här så är den nya Apple TV inte mycket mer än en parentes. Även om det går att strömma material från Itunes på den egna datorn också.

En rätt stabil samling nyheter, men snarare rätt väntade produktuppdateringar än något som känns direkt revolutionerande.