Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MUSIKVIDEO Det finns gott om ställen att vända sig till om man vill se en musikvideo på internet. Däremot finns det inte så många musikvideor som är gjorda för internet, för att ses direkt i webbläsaren.

The Wilderness Downtown finns en video till Arcade Fires låt We Used to Wait från deras senaste platta. En rätt trevlig låt ackompanjerat av en rätt trevlig mashup av video/Google Maps/HTML5.

Videon är ett samarbete mellan regissören Chris Milk, bandet själva och Google. Och den är onekligen ett rätt bra sätt att visa upp hur snabbt utvecklingen av webbläsare har gått. Videon rullar i flera fönster med animeringar, videoklipp och panoreringar från Google Maps och Streetview. I Safari och Firefox hackar det på rätt bra, men i senaste versionen av Chrome funkar det fint. (Vilket kanske inte är så konstigt, eftersom Google varit med och skapat musikvideon).

Innan man kan se videon ska man knappa in adressen till den gata man växte upp på. Om Google har tillgång till tillräckligt mycket bilder av gatan ser det rätt schysst ut, men av gatan i Halmstad som jag växte upp på finns det tyvärr bara halvskarpa satellitbilder. Stockholms innerstad är av förklarliga skäl betydligt bättre avbildat.

Tipsa gärna i kommentarerna om du känner till något liknande projekt!