Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

STORAFFÄR Processortillverkaren Intel var en av it-jättarna som rapporterade rekordresultat i senaste kvartalsrapporten. Den senaste tiden har man gjort av med en del slantar också och nu fortsätter förvärvsvågen: Intel har gjort klart med ett köp av antivirusföretaget McAfee.

Köpeskillingen uppgår till 7,7 miljarder dollar, motsvarande drygt 56 miljarder kronor och båda bolagens styrelser ska ha godkänt affären. När affären avslutats kommer McAfee att vra ett helägt dotterbolag till Intel. Bolaget kommer att fortsätta sälja sina nuvarande produkter.

Men det lär knappast vara de existerande produkterna som är den stora lockelsen för Intel. Om bolaget slantar upp drygt 56 miljarder kronor ­- enlig t uppgift den största affären i bolaget historia – så kan man räkna med att det finns större planer än så.

Enligt Intels pressmeddelande är köpet snarare att betrakta som ett första steg i en reaktion mot dagens ohållbara situation, där så gott som alla datorer och de flesta mobiltelefoner är konstant uppkopplade och därmed konstant utsatta för säkerhetshot.
Dagens lösning – att i huvudsak förlita sig på dyra och relativt omständliga säkerhetsprogram – är inte bra nog.

Det finns ett stort behov att förändra situationen. Som det är idag är säkerhet en fråga för användaren, något som vi konsumenter måste sköta om och ta ansvar för. Oavsett om det handlar om att byta operativsystem eller välja rätt antivirusprogram och brandvägg.

Även om de säkerhetslösningar som finns på marknaden idag är både bättre, snabbare och mindre störande än för bara något år sedan så är de en återkommande felkälla för många. Oskyldiga hemsidor kan blockeras, nätverkstjänster kan göras onåbara och helt plötsligt går prenumerationen ut och det är bara att punga ut med hundratals kronor för ytterligare tolv månaders skydd.

Nej. Det behövs en bättre lösning. Dagens trojaner drabbar inte bara den infekterade datorn, utan används ofta i samordnade attacker mot andra – som en del i ett botnät. Det gör säkerhetsfrågan mer intressant ur ett samhällsperspektiv. Det är ett stort ansvar att lägga över på enskilda användare.

Så kanske är Intel något på spåren. Att föra säkerhetsprogramvaran närmare hårdvaran känns som en vettig idé. Åtminstone på pappret.