Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ÅRETS JULKLAPP Så var det dags igen. Elektronikbranschen har satt sig ner och funderat fram vad som ska bli årets julklapp. Eller funderat och funderat, dragit fram ur…hatten är nog en bättre beskrivning.

Årets julklapp 2009, den pryl som vi alla ska storma elektronikkedjorna för att köpa, är [trumvirvel eller valfri glädjeyttring är frivilligt men passar bra här]: Hörlurar.

Inte för att branschorganisationen varit särskilt framåtskådande i sina val tidigare. Men förra årets val av mini-pc , 2006 års utpekande av platt-tv:n eller varför inte 2003 års beslut att välja digitalkameran kvalade åtminstone in på samtliga av Elektronikbranschens kriterier.

Ur pressmeddelandet:

För att en produkt skall utses till Årets Julklapp av ElektronikBranschen skall ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

* Produkten skall representera den tid vi lever i.
* Produkten skall vara en nyhet eller så skall det finnas ett nyväckt intresse för den under året.
* Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Valet av hörlurar är ungefär som när HUI utsåg mössan till årets julklapp för några år sedan – fantasilöst, ofattbart tråkigt och ett utmärkt tecken på att det faktiskt inte kommit något särskilt intressant under året.

Hörlurar hade passat bättre när mp3-spelarna slog igenom och de flesta levererades med fullständigt värdelösa lurar (det är betydligt bättre i dag, även om det fortfarande finns mycket att vinna på att lägga ett gäng hundralappar på bättre lurar). Något ”nyväckt intresse” har jag inte sett röken av.

Själv tror jag att det kommer att finnas betydligt fler smarta mobiltelefoner som Iphone och HTC Hero högt upp på önskelistorna än det kommer att finnas hörlurar. Därmed inte sagt att jag själv skulle bli ledsen om jag hittade ett par Grado GS-1000, Sennheiser HD-800, eller Ultrasone Edition 8. Eller ett par gamla Koss Pro 4-A, även om de snarare platsar i kategorin snygg än i kategorin välljudande, åtminstone med dagens mått mätt.

Fler bloggar