Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

DOMÄNNAMN Den statliga myndigheten PTS krav att .SE ska förpröva domännamn som innehåller bokstavskombinationen ”bank” har vållat en mindre proteststorm på internet.

Det är webbhotellet Binero som startat en namninsamling mot beslutet på Namnbank.se. Hittills har omkring 3 500 personer skrivit under. Inte illa på ett dygnt för en så pass smal fråga.

Det är lika bra att börja med lite bakgrund, för det är en rätt segdragen historia. Handelsbanken har länge varit trötta på att det fulregistreras domännamn som liknar bankens eget. (handelbanken.se, handeksbanken.se, www-handelsbanken.se med flera)

De fulregistrerade domänerna används oftast för sponsrade länkar till legitima sajter – för att domänägaren ska dra in lite pengar på varje klick – men de skulle potentiellt kunna användas i nätfiske.

Men om man tittar i statistiken så finns det faktiskt omrking 2 000 domännamn som innehåller bokstavskombinationen ”bank”.

Det lär inte vara många fler än en handfull som leder till en verklig bank. Inte ens alla banker har ju ordet ”bank” i sitt domännamn, se exempelvis Nordea och SEB.

Det betyder inte att resten leder till bedrägliga sajter som vill lura sina besökare. Platsbanken är kanske det mest uppenbara exemplet, men tänk om Aftonbladets krönikör Simon Bank skulle vilja starta en personlig hemsida? Eller om Bankeryds SK skulle vilja ha en .se-domän också?

För att komma runt problemet menar bankerna att man måste ha ett annat system för domänregistreringar som innehåller bokstavskombinationen bank än det vanliga först-till-kvarn-systemet som är legio i domänvärlden.

Enligt PTS beslut från slutet av augusti ska enbart registrerade bank- och finansrörelser få använda ordet bank i sina domännamn. Som ansvarig för den svenska toppdomänen får .SE i ansvar att förpröva alla ansökningar om domännamn som innehåller ordet bank.

Enligt kritikerna på Namnbank.se är beslutet ”ogenomtänkt, oproportionerligt, ineffektivt och saknar lagstöd”. Framförallt vänder man sig mot de framtida implikationerna. Om man inför förprövning av ordet bank kommer vägen att vara öppen för advokat, läkare och andra skyddade ord. Enligt kritikerna ligger det nära till hands att industrier kräver att ord som warez och torrents bannlyses från domännamn.

Dessutom påpekar man att Sverige skulle bli första landet i Västeuropa med liknande regler.

Detta är saker som toppdomänadministratören påpekat, men om .SE inte genomför nödvändiga förändringar kan PTS komma att meddela ett föreläggande som kan komma att förenas med vite.

Om det blir så att förändringarna genomförs och .SE verkligen måste förhandsgranska alla ansökningar med ordet bank i lär vi få se en kraftig ökning av den typen av ansökningar. Kanske inte i huvudsak för att jävlas, utan för att åskådliggöra att systemet inte fungerar.

Det finns som bekant företeelser i den verkliga världen som inte skalar så bra mot de volymer man kan uppnå på internet. Manuell granskning av sådant som är snabbt, lätt och inte kostar mycket att göra på internet hamnar rejält högt upp på den listan…