Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

GOOGLE VS. MICROSOFT Det har länge ryktats om att Google jobbar med ett operativsystem. När Android släpptes trodde många att ryktesfloden skulle ebba ut. Men det gjorde den inte. Anledningen är enkel: Ryktet var sant.


I ett inlägg på den officiella Google-bloggen presenterar man Chrome OS – byggt på Linuxkärnan och kompatibelt med både x86 och ARM. Målet är alltså i första hand att få ut operativsystemet på netbooks – som i dag mest byggs kring x86, men som i fortsättningen lär använda den betydligt mer energieffektiva ARM-arkitekturen i allt större utsträckning.

Google Chrome OS är i princip bara en lättviktig och hårdare kontrollerad omgivning för att köra Googles webbläsare Chrome – ett operativsystem med ett enda syfte går att bygga säkrare och snabbare. Att Microsoft åter hamnat i skottgluggen behöver man inte tveka över. I första stycket på inlägget på Googlebloggen skriver man att: ”the operating systems that browsers run on were designed in an era where there was no web.

Google kommer även att släppa lös Chrome OS som öppen källkod. Det kommer att behövas – utan stöd från utvecklarcommunityn lär man inte ha någon chans.

För alla som tröttnat på evigt stigande hårdvarukrav, som inte har något intresse av att spela de senaste spelen och kolla på video i 1080P och som lever det mesta av sitt datorbundna liv på internet ser Chrome OS ut som det ultimata operativsystemet.

Fler bloggar