Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SONY Hittade en lång, men bitvis intressant intervju med Howard Stringer på Nikkei. Framförallt gillar jag när Sony-vd:n ännu en gång visar att det är betydligt lättare att vara efterklok än att vara förutseende.

Eller vad sägs om följande citat:

”Sony hasn’t taken open technology very seriously in the past. Its CONNECT music download service was a failure. It was based on OpenMG, a proprietary digital rights management (DRM) technology. At the time, we thought we would make more money that way than with open technology, because we could manage the customers and their downloads.

This approach, however, created a problem: customers couldn’t download music from any Websites except those that contracted with Sony. If we had gone with open technology from the start, I think we probably would have beaten Apple Inc of the US.”

Det är kanske lite magstarkt att säga att den japanska elektronikjätten hade kunnat skydda sitt Walkman-varumärke från Apple bara genom att välja en öppen strategi.

Själv gillade jag verkligen min gamla NetMD, men avskydde programvaran. När jag testade Sonys A805 för ganska exakt två år sedan gillade jag hårdvaran skarpt, men hittade inte bättre ord för att beskriva mjukvaran Sonicstage än att kalla den en ”styggelse”.

Med en öppen strategi hade man åtminstone haft en sportslig chans.