Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MAXHASTIGHET Så har Konsumentverket äntligen satt ned foten mot operatörernas vidlyftiga reklampåståenden om ”upp till 7,2 Mbit/s” i sina mobila bredbandstjänster.

Det är bra. Inte en enda gång under mina snart två år med ”upp till 7,2 Mbit/s” har jag kommit i närheten av denna hastighet. Som bäst har jag legat en bit över 4 Mbit/s enligt Bredbandskollen.

Sällan har mätningarna landat under 2 Mbit/s och det har varit mer än tillräckligt för min del. Jag har i ärlighetens namn varit en väldigt nöjd kund hos 3. (Den här gången åtminstone. När de lanserade sitt då ganska skakiga 3G-nät med hopplösa telefoner från NEC var läget minst sagt annorlunda.)

Men jag visste redan från början att jag inte skulle kunna räkna med högre hastigheter. ”Upp till 7,2 Mbit/s” är en teoretisk övre gräns för vad tekniken pallar med – sedan kommer overhead, begränsningar i hårdvara som modem, den lokala kapaciteten på nätet och mottagningsförhållandena där du befinner dig in i bilden.

Det vet operatörerna givetvis om – och om man tittar lite noggrant så ser man i det finstilta att de inte heller tar något ansvar för hastigheten. Dessutom gäller 7,2 Mbit/s bara när man laddar ner. Att ladda upp filer går betydligt långsammare. Det har operatörerna inte varit lika glada att kommunicera.

När det gäller fasta bredbandsabonnemang har de flesta operatörer övergivit upp-till-marknadsföringen till förmån för hastighetsintervall med en garanterad lägstanivå och möjlig högstanivå. Det är betydligt bättre, men den modellen skulle inte funka för mobilt bredband. Att sälja in en garanterad lägstanivå på 0,0 Mbit/s (vilket det blir om man hamnar i radioskugga) torde vara en marknadsföringsutmaning av rang. Det ska bli intressant att se vilken lösning Telia, 3 och Tele2 kommer fram till.

Men tyvärr är problemet med vilseledande maxhastigheter inte begränsat till bredbandsmarknaden. Det är bara att kika in på närmaste eljätte och kolla på hyllan med trådlösa nätverkskort och routrar. Produkter märkta med 802.11n (eller pre-N om man ska vara korrekt) ska möjliggöra ”upp till 300 Mbit/s”, men mina erfarenheter säger att man som konsument får vara nöjd om man kommer upp i en sjättedel.