Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MIKROBLOGG Michael Arrington på Tech Crunch skriver att Google sitter i långt gångna förhandlingar att köpa Twitter. Frågan är om sökjätten kommer att ha bättre lycka med sitt friarstråk än konkurrenterna.

Facebook lyckades inte få till någon affär, trots ett bud på runt en halv miljard dollar. Till viss del lär det berott på att lejonparten skulle bestå av övervärderade Facebookatktier. Att det sociala nätverkets statusrad i princip gör samma sak som Twitter, om än i en annan skala, kan också ha spelat in.

Men om Facebooks statusfunktion är som Twitter, vad är då inte Jaiku? Google har ju redan ett eget Twitter, vad ska de med Twitter till då? Temat var faktiskt uppe redan i oktober 2007 när Google köpte den finska mikrobloggen. Då frågade man sig: Vad ska Google med Jaiku till när de kunde lagt sina pengar på Twitter?

Först och främst var det ett helt annat läge då. Twitter hade visserligen uppmärksammats en del utanför it-press och bloggsfärer, men tjänsten var långt från mainstream. I de flestas ögon var Jaiku och Twitter samma sak, samma typ av tjänster och liknande teknik. Det var tekniken som stod i centrum och ville man komma över den så kunde man lika gärna välja att satsa på den billigare av de två.

Google har en image av att vara fruktansvärt pålästa inför varje affärsbeslut, men kanske kan det nyfunna intresset för Twitter tyda på att man biter lite i det sura äpplet.
Jaiku har inte alls haft samma utveckling sedan övertagandet. Mycket beroende på den styvmoderliga behandlingen. När Google tog över stängde man dörren för nya användare på tjänsten medan man flyttade över den till sin egen tekniska plattform.
Under tiden tog Twitter fart på riktigt. Nu har Google släppt lös källkoden till Jaiku.

Det är inte längre tekniken som är intressant – det är användarna, innehållet och varumärket.
I takt med att kändisar och politiker strömmat till tjänsten sida vid sida med vanliga människor och världens tv-kanaler, tidskrifter och tidningar fått upp ögonen för Twitter har tjänsten blivit synonym med mikrobloggar på samma sätt som Youtube är videoklipp på nätet, Google är sökmotorer på internet och för den delen Hotmail en gång var webbpost åt alla.

Som Michael Arrington påpekar: Det är som sökmotor för det som händer just nu som Twitter har något att erbjuda och som Google vill ha.

Googles märkliga förvärvsstrategi skulle förresten kunna bli ett eget blogginlägg någon gång. (Jaiku? Marratech? Dodgeball?).

Fler bloggar