Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

NETBOOK När Asus lanserade sin första Eee skapade företaget inte bara en helt ny produktkategori, de gjorde också att Linuxfantaster världen över började vädra morgonluft.

Eee var ju en konsumentprodukt med GNU/Linux, som dessutom såg ut att kunna bli en stor kommersiell framgång. Eee var lösningen på mycket. Äntligen skulle användarbasen bli större, äntligen skulle miljontals människor slippa Microsoftskatten och få en möjlighet att vänja sig vid GNU/Linux. Äntligen skulle det öppna operativsystemet få en chans.

Eee blev en stor framgång. Men GNU/Linux hade egentligen aldrig någon chans. Microsoft ville naturligtvis inte tappa marknadsandelar och lyckades snabbt sälja in det äldre Windows XP som ett alternativ hos tillverkarna. (Efterföljaren Vista kräver för mycket av systemet för att fungera bra på de enkla minidatorerna.)

I takt med att fler tillverkare lanserat fler netbookmodeller har andelen maskiner med Windows XP ute i butikerna vuxit allt snabbare. När konsumenterna ställs inför valet mellan XP och någon Linuxvariant är det inte konstigt att de väljer det bekanta systemet som kan köra samma program som de vant sig vid på jobbdatorn, i skolan eller på hem-pc:n framför något nytt och okänt.

Vid köptillfället bleknar de flesta andra variabler som stabilitet, säkerhet och snabbhet. Och mycket riktigt visar färsk statistik från undersökningsföretaget NPD Group att endast 10 procent av de minidatorer som såldes under perioden november 2008 – januari 2009 var utrustade med någon Linuxvariant. Resten skeppades med Windows XP.

Det finns dock en faktor som talar till det öppna operativsystemets fördel, men som inte syns i försäljningssiffrorna – alla som köper en maskin med XP och slänger bort det så fort de kan. Flera av de bästa minidatorerna på marknaden i dag går ju inte att köpa med någon Linuxvariant.

Fler bloggar