Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE I går kväll svensk tid presenterade Apple nästa stora uppgradering av mjukvaran i Iphone. Uppdateringen rättar till många av de fel som kritiker lyft fram sedan lanseringen.

I korta drag innebär uppgraderingen att Iphone äntligen kommer ikapp de flesta smarta mobilmodeller på marknaden – äntligen har man byggt in stöd för MMS, stereo-bluetooth och gjort det möjligt att klippa och klistra text, inte bara i ett program utan också mellan program. Dessutom har Apple förbättrat sökmöjligheterna, gjort det möjligt att spela in ljud och öppnat upp för mikrotransaktioner inne i nedladdade applikationer.

Nu har Apple också öppnat dörren för tredjepartsutvecklare att bygga naviagtionsprogram till Iphone. Det går visserligen att använda det redan inbyggda Google Maps för ändamålet, men programmet ger inte instruktioner för varje sväng.

Utvecklare kan inte heller bygga sina lösningar på Googles karttjänst. Anledningen är enkel – kartföretagen tar mycket mer betalt av navigatortillverkare än av vanliga karttjänster på webben.

Även om det är fortsatt stopp för att köra mer än ett program i taget (Apple menar att det skulle vara förödande för batteritiden) kommer utvecklare att kunna ”pusha” ut information till program. Till exempel ett chattprogram som säger till om någon vill få tag på dig.

I princip har Apple åtgärdat de flesta saker som folk klagat på. Lagom till att konkurrenter som Android, Windows Mobile 6.5 och Nokias tryckkänsliga lurar lanseras brett.

Det lär knappast vara en slump. Snarare är det så att Apple visste att den första Iphone inte var en värdig produkt, men att man litade på att det starka varumärket och den enastående förmågan att bygga upp förväntningar skulle sälja den.

Det var onekligen rätt väg att gå. Nu har företaget inte bara skaffat en stark position på telefonmarknaden – de har dessutom tagit en rejäl ledning när det gäller att sälja program direkt till mobilen. Sedan lanseringen av App Store har Iphone-ägare laddat ner de 25 000 programmen inte mindre än 800 miljoner gånger.

De andra tillverkarna kommer att behöva kämpa hårt för att komma ikapp. I och med Iphone 3.0 blir det svårare att argumentera för något annat än att det samma gäller på hårdvarusidan.

Fler bloggar