Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SPOTIFY Ryktet att Spotify jobbar med en mobilversion har cirkulerat länge. Nu finns det bildbevis på att man kommit en bra bit på väg med en version för Iphone.

När jag träffade Daniel Ek på Spotifys kontor på Humlegårdsgatan tidigare i vinter var whiteboarden i mötesrummet full med mobilrelaterat klotter. Dessutom har man rekryterat en erfaren mobilguru i Gustav Södergren, som sålde sitt bolag Kenet Works till Yahoo 2006 för 150 miljoner kronor. Spotify har inte gjort någon större hemlighet av sina planer.

Gissningsvis ligger en version för Symbian inte heller särskilt långt bort. Kanske tittar man på Android och Windows Mobile också – speciellt eftersom många ställer sig undrande till om Apple verkligen lär släppa in Spotify i App Store. Om något är en direkt konkurrent till Itunes Store så är det ju strömmande tjänster som Spotify.

Det ser onekligen inte alls dumt ut och på pappret är en mobilversion av Spotify just det som företaget saknat. Men i en verklighet där många mobilanvändare redan i dag laddar sin telefon varje dag det inte direkt hjälpa att ha ett program som låter mobilen tanka en kontinuerlig dataström på 160 kilobit per sekund över 3G-nätet.

Batterikapaciteten är – och lär fortsätta vara – en central begränsande faktor i utvecklingen av såväl hårdvara som mjukvara.