Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MASKINVASION Microsoft vill se till att skaparen av masken Conficker/Downadup ställs till svars för sina handlingar. Därför har man utlyst en belöning på 250 000 dollar (drygt 2 miljoner kronor) för information som leder till ett gripande.

Därmed sållar sig Conficker till ett celebert sällskap – Microsoft har tidigare satt samma belöning på skaparna till maskarna MyDoom, Sobig, Blaster och Sasser. Bara den tyska tonåringen bakom den sistnämnda åkte fast. Skottpengarna på upphovsmannen är bara ett led i motoffensiven – Microsoft samarbetar med flera säkerhetsföretag för att blockera de servrar som masken använder för att spridas.

Få se hur de lyckas.

Även om det är rätt skrämmande att en mask kan infektera miljontals datorer världen över och sprida kaos i sjukvården (Region Skåne) är det faktiskt också lite uppfriskande. Uppfriskande av den enkla anledningen att många it-säkerhetsföretag och säkerhetsexperter stolt exklamerat att de stora utbrottens tid är förbi, delvis tack vare att deras produkter varit så duktiga på att fånga upp dem.

Conficker/Downadup och 12 miljoner infekterade maskiner visar att så kanske inte riktigt var fallet…